İYİ HİSSET - BESLENME

Çoğu hastalığın en önemli doğal ilacı ‘semizotu’

Boş kalmış saksılar, yol kenarları, kurak araziler... Hemen yerde bitiveren mucize besin semizotunun vitaminler (A, B1, B2, B6, C, E, B3, b9), mineraller (K, Ca, Fe, Mg, Na, P, Cu ve Mn), doymamış yağ asitlerinden özellikle Omega-3 yağ asitleri ile antioksidan bileşikler bakımından zengin olduğu ve vücutta koruyucu pek çok etkinliği bulunduğu, yapılan birçok çalışmayla tespit edilmiş. Uzman Diyetisyen & Fitoterapist Hanse Nur Özyurt, adeta doğal bir ilaç olan semizotunu yazdı

profil
BT Ekip
20.07.2024
Çoğu hastalığın en önemli doğal ilacı ‘semizotu’

Semizotunda; son yıllarda vücudu düzenleyen, yorgunluk giderici, yaşlanmayı geciktirici birçok önemli faydalarıyla dikkat çeken bir hormon olan ‘melatonin’ miktarının, diğer meyve ve sebzelere oranla kat kat fazla olduğu bulunmuş. Semizotu, en yakın kaynaklardan tatlı mısırdan 15 kat, havuçtan ise 345 kat daha fazla melatonin içeriyor. 

Salatalardan sebze yemeklerine kadar yaygın bir şekilde tüketilen semizotunun pratik ve lezzetli bir besin olmasının yanında bilimsel olarak kanıtlanmış birçok faydalı etkileri bulunuyor. Doğu Akdeniz ülkelerinden Hindistan’a uzanan coğrafyada halk arasında yüzyıllardır kanlı dizanteri, egzama, yılancık, yılan ve böcek sokmalarında; Pakistan’da astımda, ülserde, ishalde, dizanteride ve hemoroidde kullanıldığı bazı kaynaklarda görülüyor. Ayrıca bitkinin toprak üstü kısımlarının ateş düşürücü, kurt düşürücü, spazm giderici, idrar atıcı, mide ülserlerini tedavi edici, ağrı kesici, yangın giderici olarak; tohumlarının ise yatıştırıcı ve susuzluğu giderici olarak kullanıldığı da literatürde bulunuyor. 


Bu mucizevi besin; yaz aylarında fresh salatalarla, kış aylarında sıcak yemeklerle sofralarımızı süslüyor. Semizotu bitkisinden en yüksek yararı almak için genel olarak çiğ yenilmesi tavsiye ediliyor. Çiğ olarak tüketilen semizotundan vücuda daha fazla vitamin, mineral ve omega-3 alımı olduğu bildiriliyor. 

Fakat bununla beraber; genellikle bitkilere yapılan ısıl işlem uygulamaları, bitkilerin yararlı bileşenlerinin ve etkinlik seviyelerinin çok fazla azalmasına neden olurken, yapılan bazı çalışmalarda uzun süreler dahi ısıl işlem gören semizotu bitkisinin yararlı etkinliğini ve içeriğini koruduğu görülmüş. Örneğin bir çalışmada semizotu yapraklarının 15 dakika kaynatılması ile hazırlanan çayın, astım hastalarında bronşları genişletici etkisi olduğu bildirilmiş.


Omega 3 yağ asitleri; kolesterol ve trigliseritler seviyelerini düşürerek kalp damar hastalıkları riskini azaltıcı, kan akışını düzenleyerek pıhtılaşmayı önleyici, kan şekerini düzenleyici, antienflamatuar ve antioksidan özellikleriyle romatizma ve kanser gibi hastalıkları önleyici, beyin fonksiyonlarını güçlendirerek konsantre olmayı kolaylaştırıcı, depresyon ve dikkat dağınıklığı gibi bilişsel sorunları önleyici pek çok olumlu etkileriyle biliniyor.

Semizotundaki asıl mucize ise enerji değeri açısından çok düşük kalorili olmasına rağmen, omega-3 yağ asidi açısından son derece zengin olmasıdır. 100 gram taze semizotu yaprağı yaklaşık 350 mg. omega 3 yağ asidi çeşidi olan alfa-linoleik asit içeriyor. 


Önceki ve Sonraki
Haberler