Hamsili pilav her zaman çok övgü alan bir yemektir ve evlerde seyrek yapılır. Halbuki ayıklanmış hamsiniz olduktan sonra -ki çoğu balıkçıdan rica ettiğinizde sizin için ayıklıyor- yapımı bir pilav yapmaktan ibaret.
Malzemeler:
Ölçüler 2 kişiliktir.
• 500 gr ayıklanmış, kılçığı çıkartılmış hamsi
• 1 orta boy soğan
• 1 nescafe fincanı pirinç
• 1 buçuk bardaktan biraz az nescafe fincanı kaynar su
• Çam fıstığı
• Dereotu
• Tuz, karabiber, yenibahar
• Zeytinyağı / Tereyağı
Yapılışı :
• Pirincinizi bir kaba alıp üzerini geçecek kadar kaynar su ve biraz tuzla yarım saat kadar bekletin ve sonra bol suda yıkayın.
• Soğanı yemeklik doğrayın, çam fıstığı ve yarım çay bardağı kadar zeytinyağı ile güzelce kavurun.
• Soğanlar yumuşayınca pirinç, yarım çay kaşığı yenibahar, tuz, karabiber ve ince kıyılmış dereotu ve kaynar suyu ilave edin. Karıştırıp kapağını kapatın. Kısık ateşte pilav demlensin.
• 16*16 boyutlarında bir fırın kabını yağlayın. Hamsilerin parlar tarafı kaba değecek şekilde tabanı ve kenarları doldurun.
• Hamsilerin üzerine demlenmiş pilavı koyup üzerini bu sefer parlak tarafları size bakacak şekilde hamsilerle kapatın.
• Birkaç parça tereyağı yerleştirip 180 °C ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirin. Son 2-3 dakika üst ızgarayı açıp balıkların iyice kızarmasını sağlayın.
Sıcak servis yapın.