YAŞAM - YEME - İÇME

Yaz sofralarının yıldızı şeftali tart

Bir tatlıyla yazı anlatacak olsak, bu tatlı kesinlikle şeftali tart olurdu. Görünüşüyle sofraları renklendiren bu tatlı masada dekor sanılabilir! Okan Filizçay, kıyır kıyır ağızda dağılan hamuru taptaze meyvelerle buluşturan şeftali tartın tarifini verdi

profil
BT Ekip
23.06.2024
Yaz sofralarının yıldızı şeftali tart

1 su bardağı: 200 ml

2 su bardağı kuru nohut

Not: Şeftali boyutlarına göre adeti değişecektir. Ben yaban mersini de kullandım. 

 

Hamur için:

  • 2.5 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı şeker 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 200 gr tereyağı ya da margarin (soğuk)
  • 1 çırpılmış yumurta 

 

Krema için:

  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı süt
  • 2 yumurta sarısı 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin 

 

Tart koruyucusu/Tart jölesi için:

  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 yemek kaşığı şeker

 

Marmelat için:

  • 2 adet şeftali
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı su
  • Birkaç damla limon

  • Hamur için; un, şeker, vanilya ve tuzu robota alıp 1-2 tur çevirip karıştırıyoruz. Soğuk haldeki yağı küpler halinde parça parça makineye atıyoruz. (Kum gibi olmalı) Son olarak da çırpılmış yumurtayı ilave ediyoruz. Hamuru pişirme kağıdına sarıp 30 dakikalığına buzdolabına gönderiyoruz.
  • İki pişirme kağıdı arasında dinlenmiş hamuru açıyoruz. Yağladığımız tart kalıbına aktarıp kenarlarını kalıba yapıştırıp tabana çatalla delikler açıyoruz. Hamurun kabarmaması için tam ortasını iki su bardağı kuru nohutla (kuru fasulye de olur) dolduruyoruz. (Bakliyat çiğ-kuru olmalı, hamurla temas etmemeli. Pişirme kağıdı kullanalım)
  • 185° alt üst fansız ısınmış fırına 30 dakikalığına gönderiyoruz. Bakliyatı alıp aynı ayarda 10 dakika daha pişiriyoruz. 
  • Pişen taban soğurken krema için tüm malzemeleri (yağ ve vanilya hariç) bir tencerede çırpıp homojen hale getirip ocağa alıyoruz. Orta ateşte pişiriyoruz. Yoğun kıvama gelince de yağ ve vanilyayı ilave ediyoruz. (Soğuduktan sonra tekrar kıvam alması için mikserle çırpabiliriz)
  • Tart jölesi için, verdiğim tüm malzemeleri sos tavasında palıza kıvamına gelecek şekilde pişiriyoruz.
  • Marmelat için, verdiğim malzemeleri sos tavasında buluşturup pişirmeye başlıyoruz. Şeftalileri kabuklu da kullanabilirsiniz. Şeftaliler yumuşayınca blenderden geçirip marmelatı soğumaya bırakıyoruz. 
  • Son olarak da tüm malzemeler soğukken tabana marmelat, krema, meyveler ve son olarak da tart jölesiyle tatlımızı kaplıyoruz. 

 

Hepsi bu kadar, afiyet olsun.


Önceki ve Sonraki
Haberler