Yılbaşı sofralarında genel olarak birçok yemek aynı anda yer alıyor. Ancak tüm gece boyunca tüketilebilen yemekler nedeniyle gerek o akşam gerekse de ertesi gün hazımsızlık ve baş ağrısı gibi birçok sorunla karşılaşılabiliyor. Bunu yaşamamak için yenilenler ve içilenlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Pınar Demirkaya; aşırı yağlı yemekler, şekerli, asitli ve gazlı içecekleri uzak durulacaklar arasında sayıyor. Ayrıca yemeklerin pişirilme yöntemlerinin önemli olduğunu belirten Demirkaya; yılbaşı akşamına özel ara sıcak, ana yemek ve tatlı olmak üzere üç lezzetli tarif verdi. Demirkaya ayrıca, yılbaşı akşamı ve yeni yılın ilk gününe yönelik beslenme önerilerinde bulundu.
KIZARTMAK YERİNE FIRINLAYIN
Zayıflamak için kalori saymaya gerek yok. Diyet yapanlar da yılbaşı akşamında uygun ölçüde besin tüketebilir. Çünkü diyet yapmak, arkadaşlar ve aileyle bir araya gelindiğinde hazırlanan sofralardan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Kabak, brokoli, turp, patlıcan ve karnabahar gibi düşük glisemik indeksli ve lif içeriği bakımından zengin besinlerle birlikte hindi tüketilebilir. Kızartmak yerine fırınlama yöntemini tercih etmek, burada önemli unsur olarak öne çıkıyor.
ERTESİ GÜN FINDIK, BADEM, YUMURTA…
Bir anda değil de azar az yemek lazım. Salatalık, havuç, barbunya, karalahana, kereviz, şalgam ve yoğurdun yanı sıra armut, kivi, elma, kuru kayısı gibi meyve ve sebzelerden hazırlanan zeytinyağlı ve limonlu salatalar sofrada yer alabilir. Gece boyunca bol su içmek şart. Veya maden suyu içilebilir. Ertesi güne ise yine bol su ile yulaf, zeytin, yumurta ve zencefille başlanabilir. Arzu eden ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumları tüketebilir.
Malzemeler
Yapılışı
Kuru soğan piyazlık olarak doğranıp zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğana kestane mantarı ve baharatlar eklenir. Yumuşayan mantarlara önceden haşladığımız kestaneler de eklenerek bir tur daha az yağda çevrilir.
Malzemeler
Yapılışı
Soya sosu, bal, sarımsak ve un karıştırılır. Karışım hindiye dökülerek marine edilir. Hindi fırın tepsisine yerleştirilir. Arzu edilirse hindinin etrafına brokoli konulabilir. Ardından baharatlar eklenir ve fırınlanır.
Malzemeler
Yapılışı
Bitter çikolata benmari usulüyle eritilir. Eriyen bitter çikolataya Hindistan cevizi yağı ilave edilir. Ham kakao, bal ve mısır gevreği eklenir. Üzerini süslemek için ceviz, badem, fındık, fıstık kullanılabilir.