Ramazanın gelmesiyle pideler, özel yemekler ve ramazanın simgesi güllaç sofralarda yerini alıyor, oruçla birlikte öğün sayısı azalıyor. Üç öğün yerine iki öğün tüketilirken, öğünlerdeki besin içerikleri değişiyor ve miktarlar da artıyor. Pilav, makarna, pide, hamur işleri, tatlı, börek iftar sofralarının olmazsa olmazı oluyor. Fakat yeterli ve dengeli beslenmek her zaman sağlıklı olmanın ilk şartıdır. Vücut direncinin düşmemesi için Ramazan ayında da bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmeliyiz.
SAHUR ŞART
Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmak sağlıklı değildir. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı sahurda ve iftarda karşılamak zorundayız. Bunun için mutlaka sahur yapılmalıdır. Yapılmadığında gün içinde yorgunluk uyku hali gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Aynı zamanda kan şekeri dengesi, sindirim, mide bağırsak sağlığı, dehidrasyon kontrolü için de sahur önemlidir. Sahurda tercihleriniz kızartmalardan ve tuzlu gıdalardan yana olmasın.
Sahur önerileri:
· Tam buğday ekmeği ile tost, 2 tam ceviz, 1 bardak süt ve 1 meyve
· 1 dilim peynir, 1 yumurta, 1 meyve, 2 ceviz, 2 dilim tam buğday ekmeği
· 1 tam yumurta, 2 yumurta beyazı, 2 yemek kaşığı yulaf ile omlet, domates, salatalık, 1 dilim tam buğday ekmeği, 3 tam ceviz
· 1 su bardağı kadar haşlanmış kepekli makarna, peynir veya yoğurt, domates, salatalık
· ½ yufkadan yapılmış sebzeli, peynirli börek, 1 su bardağı ayran, 1 meyve, Salatalık, domates
· 1 kase çorba, sebze yemeği, yoğurt, 1 dilim ekmek, şekersiz komposto
RAMAZANDA KİLO ALMAMAK İÇİN
· İftardaki seçimlerinize dikkat edin
· Tatlı tüketimini haftada 2 ile sınırlayın ve sütlü veya meyveli tatlıları tercih edin.
· Sahuru ihmal etmeyin.
· İftar ile sahur arasına küçük ara öğünler eklenmeli, hem bir defada fazla miktarda yemenin vereceği olumsuzluklar engellenir hem de yavaşlayan metabolizmaya destek olunur.
· Suyu ihmal etmeyin, iftarla sahur arası en az 1,5-2 litre su tüketmeye özen gösterin.
· İftardan sonra kısa yürüyüşler yapmaya çalışın.
· Meyve tüketmeye özen gösterin, eğer sıvı ihtiyacını karşılamak için komposto tercih edecekseniz şekersiz olmasına dikkat edin.
· İftarda açlık ile beraber hızlı yemek yemeyin azar azar ve iyi çiğneyerek yemek yiyin.
SU BAŞROLDE
Ramazan, yaz aylarına denk geldiği için terleme ile su kaybı olacağından iftar ile sahur arasında su alımınız çok önemli. Vücudumuzun her bir parçasının suya ve suyun bileşenlerine ihtiyacı vardır. Su vücudumuzun yüzde 50-60’lık bir kısmını oluşturur, vücut sıcaklığını düzenler, soluk alıp vermemize yardımcı olur, besin maddelerini taşır, gereksiz maddelerin vücuttan atılmasını sağlar ve kaslarımızın düzgün çalışmasına büyük katkısı bulunur. Demek ki vücudumuz için su olabildiğince önemli bir maddedir. 3 gün aç kalarak yaşayabilirken, 3 gün susuz yaşayamayız. Bu nedenle gün içinde sıvı alımının azaldığı ramazan aylarında iftarla sahur arasında 1,5- 2 lt kadar içmeye özen gösterilmelidir.
RAMAZAN PİDESİ MİKTARINA DİKKAT
Ramazan pidesi; ramazan deyince akla ilk gelen vazgeçilmez bir besinimizdir. Tabii ki sıcacık olması ve lezzeti fazla miktarda yemenize neden olabilir. Avuç içi büyüklüğünde bir parça pidenin, 1 dilim ekmeğe eşit olduğunu unutmayın.