Soğuk kış günlerinde kim sevmez ki salep içmeyi. Orkide çiçeklerinin köklerinden elde edilen toz, sütle kaynatıldıktan sonra salep olarak karşımıza çıkıyor. Dumanı tüterken tarçınla birleştiğinde de en sevdiğim tatlardan oluyor. Güzel tadının yanında bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcıdır. Tabii ki içerindeki şekeri düşündüğümüzde kontrollü tüketmekte fayda var. 1 bardak salep, yaklaşık 200 kaloridir, tarçın eklenerek tüketildiğinde kan şekerinin dengelenmesini yardımcı olur ve daha uzun süre tokluk sağlar.
Sokaklardaki kestane kokusu mutlu eder beni. Sadece mutlu ettiği için değil sağlıklı bir besin olduğundan da severim kestaneyi. Kestane; lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur; aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğu için tok kalmaya da yardımcıdır. Ama karbonhidrat kaynağı olduğu için ekmek yerine geçmektedir. Yaklaşık 3-4 kestane 1 dilim ekmeğe eşittir. Ortalama bir kestane 20 kalori diyebiliriz. Ben danışanlarıma haftada bir iki gün ara öğün olarak 1 bardak ayran ile öneriyorum.
Kış aylarının vazgeçilmezi olan ve çocukluğumuzu hatırlatan boza çok sevdiğim tatlardan biridir. Bozanın mayalanması sırasında ürettiği laktik asidin hazmı kolaylaştırıcı etkisi var. İçindeki aktif mayalar sayesinde probiyotik özellik taşır. Süt yapmaya yardımcı olabileceğinden hamilelere tavsiye ediyoruz. Ancak boza içerken de kontrollü olmakta fayda var. Bir ufak bardak bozada yaklaşık 350-400 kalori var. Bir de bozadan ayrı düşünemediğimiz leblebi var, onun ekmek yerine geçtiğini unutmamalıyız. 1 çay bardağı leblebi 1 dilim ekmek demektir.