Omega-3; vücutta üretilmediğinden dışarıdan alınması elzem olan çok önemli doymamış yağ asitlerinden biridir. Besinler yoluyla rahatlıkla vücudumuza alabiliriz. Omega-3, kendi içinde EPA ve DHA olarak ikiye ayrılır.
Omega-3 yağ asitleri anne karnından yaşlılık dönemine kadar tüm yaş gruplarının sağlığı için önemlidir.
Omega-3 takviyesi alması öneriliyor. Ancak bir takviye almadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.
Omega-3 miktarı: Günlük yaklaşık 1000mg EPA ve DHA alınması gerektiğinden, EPA/DHA oranının 3/2 ve daha fazlası olmasına dikkat edilmeli.
Omega-3 formu: Alınan takviyenin vücutta daha iyi kullanılabilmesi için trigliserit (TG) formda olanlar tercih edilmeli.
Tazelik: Omega-3 takviyeleri hava ile temas ettiğinde çabuk bozulabilir veya etkinliği azalabilir. Kapsüllerin sızdırmaz özellikte olmasına ve takviyelerin son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir.
Omega-3 yağ asidi türü: İyi bir Omega-3 takviyesinin EPA ve DHA yağ asitlerini birlikte içermesi gerekir. Bitkisel Omega-3 kaynaklarında EPA ve DHA bulunmadığından mutlaka hayvansal (deniz ürünleri) bazlı bir takviye olması gerekir.
Kalite güvencesi: Omega-3 takviyeleri saflık, konsantrasyon açısından ve ağır metal ile kimyasal atık içermediğine dair test edilmiş olmalıdır. Bu testlerin yapıldığına dair uluslararası geçerliliği olan kalite güvencesi; IFOS sertifikasına sahip olmalıdır.
Semizotları iyice temizlenip ayıklandıktan sonra bir kaba alınır. Domates ve salatalık doğranır. Yeşillikler doğranır, hepsi bir kapta karıştırılır. Zeytinyağı ve limon-sirke ilavesi yapılır. Üzerine yağı süzülmüş ton balığı eklenip keten tohumu ve ufalanmış cevizler ilave edilerek servis yapılır.