İYİ HİSSET - BESLENME

Sıcağın getirdiği ödemden kurtulma yöntemleri

Sıcak havalar vücutta su ve tuz tutulumu artırırken en çok şikayet edilen konuların başında vücuttaki ödem sorunu gelmektedir. Pek çok insan sıcak yaz günlerinde el, ayak ve gözlerinin şişmesinden şikayet eder. Uzman Diyetisyen & Fitoterapist Hanse Nur Özyurt, sıcağın getirdiği ödemden kurtulma yöntemlerini anlattı

profil
BT Ekip
15.06.2024
Sıcağın getirdiği ödemden kurtulma yöntemleri

Ödem sıklıkla bacağın ön yüzünde olmak üzere; ayak sırtında, ayak bileklerinde, ellerde, parmaklarda, göz kapaklarında ya da vücudun tamamına yayılmış olarak da görülebilir. Hava sıcaklığının arttığı bugünlerde ise ödemin daha yaygın görülmesinin nedeni, sıcağın etkisiyle ciltte bulunan damarların genişlemesidir. Bunun sonucunda ‘Yüzüğüm parmağıma dar geliyor, yazlık ayakkabılarımın içine giremiyorum, tartıda bir günde 1-2 kilo fark oluyor’ gibi şikayetler oluşabiliyor. 

Tüm bunlarla beraber ödem oluşumun tek nedeni sıcak havalar olarak düşünülmemelidir. Uzun süre ayakta beklemek, fazla tuzlu veya tatlı besinleri sık tüketmek, az su içmek, uyku problemleri de ödem oluşumunu tetikler. Ayrıca bazı hastalıklar ve ilaç kullanımları da ödem oluşumuna neden olabilir. Bu durumda mutlaka altta yatan bir karaciğer, kalp, böbrek veya tiroit hastalığının değerlendirilmesi için uzman görüşü alınması faydalı olacaktır.

Ellerimde ve ayaklarımda ağrı hissediyorum. Sabahları yüzüm şiş bir şekilde uyanıyorum. Ağırlığım her gün 1-2 kilo değişiyor. Fakat tüm bu durumlara rağmen kıyafet bedenim değişmiyor… Bu durumlar sizde de varsa, vücudunuzdaki ağırlık artışının sebebi yağ artışından değil su artışından kaynaklanıyor olabilir. 


Ödemden korunmanın yolu birkaç pratik tedbir almaktan geçiyor. Bu tedbirler şöyle sıralanabilir:

Aktif kalın: Yaz aylarında çok ağır egzersizler yapılamasa da en azından küçük yürüyüşler, kanın düzgün akışını sağlayarak ödem oluşumunu en aza indirmek için çok yardımcı olacaktır. Günlük 30 dakikalık bir yürüyüş, ödemi önlemek için iyi bir başlangıç olarak düşünülebilir.

Susuz kalmayın: Su, hücrelerin zararlı maddeleri dışarı atmasına yardımcı olur. Bu nedenle yeterince sıvı alan bir vücudun zararlı maddeleri seyreltmek için hücreler arasında su tutması daha düşük bir ihtimaldir. Günlük tüketmeniz gereken su miktarını kilonuzu 0.035 ml ile çarparak hesaplayabilirsiniz. 

Vücudu susuz bırakan besinlerden uzak durun: Yüksek kafein içerikli çay, kahve, asitli içecekler; vücudun ihtiyaç duyduğu suyu vücuttan uzaklaştırarak ödem oluşumuna neden olur. O nedenle yaz sıcakları için içecek olarak en iyi alternatifler ev yapımı sağlıklı limonatalar, ev yapımı sağlıklı aromalı sular olarak gösterilebilir. 

Tuz tüketiminde dikkatli olun: Tuzlu, baharatlı gıdalar vücutta ekstra su tutulumuna dolayısıyla ödem oluşumuna neden olur. O nedenle çok tuzlu, baharatlı besinler, işlenmiş gıdalar tüketmekten kaçının. 

En önemli başrol ‘beslenme’ye dikkat edin:

  • Salatalık, ananas, maydanoz, kivi, yeşil çay en iyi ödem çözücü gıdalar arasında sayılır. Günlük öğünlerinize, içeceklerinize, smoothie ve salatalarınıza bu gıdalardan ölçülü olarak ekleyebilirsiniz. 
  • İşlenmiş, donmuş, kürlenmiş, kurutulmuş gıdalar yüksek oranda baharat ve tuz içerir, bu gıdalardan uzak durmakta fayda var. 
  • Yemeklerinize ekstra tuz ilave etmemek, hazırlık aşamasında tuzu ölçülü kullanmak da ödem oluşumunun önüne geçmek için önemli bir adımdır. 
  • Şekerli gıdaların sindirimi için çok miktarda su gerekir ve vücut suyu, bu ekstra suyu hücreler arasında tutar. Tüketilen şeker miktarının azalmasıyla ödem sorunu da azalacaktır.
  • Yüksek karbonhidratlı besinler yine vücutta su tutulumunu artırır. 
  • Kiraz saplı, ananaslı çaylar ödem atılımına yardımcı olacak başka seçeneklerdir. Herhangi bir kronik rahatsızlığını yoksak, günlük 1-2 fincan kadar bu çaylardan tüketebilirsiniz. 

İdeal kilonuzda olmaya özen gösterin. Fazla kilo, damarlar üzerinde ekstra basınç oluşmasına, dolaşımın yavaşlamasına ve vücuttaki sıvı dengesinin bozulmasına neden olur. Bu nedenle ideal ağırlığınızda olmak, vücut fonksiyonlarınızın doğru çalışması için çok önemlidir. 


Önceki ve Sonraki
Haberler