Konu dans olunca sessizlik, stil ve elegans sadece balede var bence. Güç, performans ve esnekliğin; hikaye ve masalların müzik esliğinde, dansa yansımış en güzel hali olan bale. Yaşı kaç olursa olsun her kadının bedenine uygun, her bedeni güçlendirecek hareketlere sahip.
Yazıma başlamadan önce Türkiye’de baleyi bize sevdiren, dansa ve sanata gönlünü veren ve bu çekimi gerçekleştirmeme yardımcı olan Tan Sağtürk’e ve Tan Sağtürk Akademi Göktürk'e çok teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca duruşlarımı düzelten ve bu konuyu hazırlamamda yardımcı olan Tanya hocaya da sevgilerimi iletmeden geçemeyeceğim. Size Bale pozlarından seçtiğim iki hareket önereceğim bugün. Hareketleri yapmaya başlarsanız, kulaklarımın üç gün çınlayacağından eminim. Çünkü ben de Tanya hocanın kulaklarını epey bir çınlattım.
Bale hareketleriyle bedeninizi kuvvetlendirmekiçin ille bir bale salonunda olmanız şart değil. Hareketleri yaparken bar yerine sandalye de kullanabilirsiniz. Ancak tül etekle ayna karşısında yapmanın zevki de bir ayrı. Oturduğunuz yerin yakınlarınde yetişkinler için bale dersi veren salonlar varsa yararlanın derim.
Aşağıda yazan hareketleri en az 20’şer kere tekrarlamalısınız.
Balede anatomik duruş kuralları var. Bu kuralların başında hareketleri yaparken popo ve karın icerde, omuzlar asağıda ve sırtımız dik duruyoruz. Bacaklar daima kalçalardan dışa dönük. Bu anatomik duruş, bedenin güçlenmesinin en büyük yardımcısı.
Bu harekette bacak, kasık, ve dizlerimizi yana doğru açtıktan sonra dizlerden bükeceğiz. Demi Plie’de topuklar yerden kalkmaz. Grand Plie’de ise topukları yerden minimum kaldırarak, popomuzla yere daha cok yaklaşacağız. Egzersiz esnasında vücudumuzun karesi, dizlerimizin plié açısı ve sırtımızın dikliği çok önemli. Bu şekliyle bacak kasılarını ve kalçaları sıkılaştırabiliyoruz. Aynı zamanda sırt kasları da çalışıyor.
Bir bacağımızı kaldırırken ayağımızı, yere basan diğer bacaktan en uzak noktaya doğru sürerek öne, arkaya ve yana doğru açıyoruz. Vücut ağırlığımızın destek bacakta olmasına dikkat edelim. Bu hareketi yaparken parmak ucu hiç yerden kalkmaz.