Balet Juliu Horvath, aşil tendomunu sakatladıktan sonra kendisini tedavi etmek için hareket tedavisi, yoga ve meditasyon üzerine 6 seneye yakın çalışmalar yapıyor. Ardından tüm bu disiplinlerden de etkilenerek, tamamıyla kendine özgü bir egzersiz metodu oluşturuyor. İlerleyen zamanlarda tüm yaş gruplarından, farklı fitness seviyelerine sahip, hatta çeşitli sağlık sorunları ya da sakatlık yaşayan kişilerde metoda ilgi duydular.
Gyrotonic dersi nasıl uygulanır?
Gyrotonic dersinde temel prensipler ve hareketler önce sandalye üzerinde öğretiliyor. Daha sonra pully tower aletine geçiliyor. Gyrotonic’e yeni başlayan bir kişi için hareketler basitten karmaşığa doğru öğretiliyor. Sonraları nefesin hareketlerle senkronize şekilde nasıl kullanılacağından bahsediliyor. Egzersizlerin böyle ardı ardına ritmik olarak geçişli bir şekilde uygulanması dersin tıpkı bir dans atmosferinde geçmesini sağlıyor. İlerleyen seviyelerde müzik eşliğinde de yapılabiliyor.
Gyrotonic kimler için uygun bir egzersiz?
Gyrotonic’i yaşı, fitness seviyesi ne olursa olsun herkes yapabilir. Öğrenciler arasında hareketsiz bir yaşam temposuna sahip kişiler, stres seviyesi yüksek masa başı çalışanları mevcut. Bu kişiler gyrotonic ile kas ve iskelet sistemlerini güçlendirirken aynı zamanda zihinsel ve bedensel olarak da dinlenebiliyorlar.
İleri yaşlara sahip kişiler hareketlerin sakin ve daha yavaş tempoda yapılmasından dolayı Gyrotonic’i tercih ediyorlar. Aynı zamanda bu kişiler aletlerin sağladığı konfor ve ergonomiden dolayı da daha rahat hareket edebiliyorlar.
Gelelim başlıca hareketleri incelemeye:
Spiral hareketler bedendeki enerjiyi ortaya çıkarır, "erector spinae" gibi en derin omurga kaslarını kuvvetlendirir. Dönüş yaparken sadece boynunuzu değil göbek bölgesinden başlayarak göğüs kafesini ve omuzlarınıza kadar tüm vücudu çevirin.
Omurgamızın 3 boyutlu hareketliliğini arttırmak adına önemli bir harekettir. Bel ve sırt bölgenizle beraber derin karın kas grupları da aktiftir. Aynı zamanda diyafram kasını esnetmek için de birebir bir egzersizdir. Gövdenizi yana doğru büktüğünüzde göğüs kafesinin ters yöne doğru esnediğini hissedin ve alttaki omuzu serbest bırakın.
kemik ve kas olduğundan çok hareketlidir. Dolayısı ile fazla çalışmaktan dolayı çoğu zaman kaslar gerginleşir ve ağrı yapar. Masada ekran karşısında olanlar başını sürekli önde tutarak çalıştıklarından dolayı ağır gelen başı dengelemek için boyun kasları aşırı zorlanır, hatta boyun omurlarında düzleşme ya da disk kayması gibi vakalar görülür. Bu egzersizle sıkışmış olan boyun ve omuz kaslarını açarak eklemlerin rahatlamasını sağlamak mümkün.
1. Hareket; dirsekleri aşağıda tutarak omurganızı uzatın.
2. Hareket; omuzları yukarı doğru kaldırarak nefes alın.
3. Dirsekleri yanlara doğru iterken kürek kemiklerinizi aşağıya doğru çekin .Böylece boyun bölgesindeki kasların uzadığını ve omuzlarınızın açıldığını hissedeceksiniz.