Soğuk havalarda yapılması gereken ilk şey, ısınma programımızı güncellemek olacaktır. Öncelikle daha geç ısınacağımız için ısınma hareketlerini uzatmalıyız. Ayrıca dinamik esnemeleri; üşüdüğümüzde vücudumuzdaki kasılma durumunda kasların tekrar esnek ve rahat bir şekilde egzersize başlaması için programa dahil etmemiz uygun olacaktır.
Açık alan aktivitelerinde dış şartlar çok zorlayıcı ise o gün için yapılmamasını tavsiye etmekle birlikte yine de yapmak isteyenler için tavsiyem; spor için üretilen polipropilen kumaştan termal içlikleri kullanmaları. Rüzgarlı havalar için mutlaka rüzgarlık ve yağış var ise yağmurluk ile koruma sağlanmalıdır. Kısaca sıkı giyinmek buradaki altın kural. İkinci kural ise soğuduktan sonra terli beklememek olacaktır. Sporunuz bittiğinde soğumadan kapalı alana geçmeli ve sıcak bir ortamda ılık duş aldıktan sonra bir süre daha sıcak ortamda bulunmalısınız.
Kış; hem vücudumuzun daha çok kalori talep ettiği, hem de yağlanmaya daha müsait olduğu bir mevsimdir. Beslenmenizde bir miktar kalori artırımı olacak ise bu mümkün mertebe performansınızı artıracak besinler ile olmalıdır. O yüzden spora başlamadan iki-üç saat önce biraz daha fazla karbonhidrat almak bence uygundur. Spor sonrasında ise bu fazla karbonhidratı dengelemek için, kilo almadan performans korumak adına protein açısından zengin beslenmek benim kişisel tercihim. Tabii ki meyve ve sebzeleri; lif, mineral ve vitamin ihtiyaçları için yeterli miktarda almak da çok önemli.
Özellikle soğuk günlerde en çok yapılan hata, az su içmek oluyor. Hem bu ihtiyacın az hissedilmesi, hem de sıcak içeceklerin tercih edilmesi ile su içmeyi çoğu zaman unutuyoruz. Bunun için tavsiyem; matara ile içtiğiniz suyu takip etmeniz ve spor öncesinde, sırasında ve sonrasında, aktivite ve vücut ağırlığınıza göre su ihtiyacını karşılamanız olacaktır. İkinci en önemli konu ise kalbinizin daralma eğiliminde olan damarlarınız ile daha çabuk yorulacağı gerçeği. Soğuk havalarda spor yapmak, kalp için yorucu bir aktivitedir ve bu çok dikkat edilmesi gereken bir konu. Spora başlamadan sağlık kontrolünden geçmeyenler için aktivitelere en düşük süre ve şiddette başlamalarını öneriyorum.
Son olarak, kayak gibi sadece kış aylarında yapılan kış sporlarının adaptasyon süresi çok kısadır ve düşmeye bağlı spor sakatlıkları çok sık görülür. Bu aktiviteler çok fazla dikkat edilmesi gereken bir konu olduğu için tavsiyem, mutlaka profesyonel kişiler ile çalışılmasıdır. Spordan alacağınız bir zarar hiçbir zaman faydalarının önüne geçmesin.