Her ne kadar aileleri endişelendirse de, zaman zaman çocuklarda genel anestezi altında diş tedavisi yapılması gerekebiliyor. Neden bu yönteme başvurulması gerektiğini açıklamadan önce genel anestezi, lokal anestezi ve sedasyon arasındaki farkları bilmek gerekir.
Lokal anestezi, dijital anestezi kullanılarak uygulanan, sadece işlem yapılacak bölgeyi uyuşturan ve çocuğun bilincinin açık olduğu bir yöntemdir. Lokal anestezi ile işlem yaparken çocuğun hekim ile iş birliği içinde olması beklenir. Genel anestezi ise tam teşekküllü hastane ortamında yapılan, anestezi uzmanları eşliğinde uygulanan, çocuğun tamamen uyutulduğu bir yöntemdir. Sedasyon ise çocuğun yarı bilinçli aslında derin uyku halinde olduğu bir yöntemdir. Genel anestezi sırasında solunum desteği sağlanırken, sedasyonda çocuğun kendi solunumunu devam ettirmesi gerekir.
Genel anestezi, beklenemeyecek kadar aciliyet gerektiren yaşı çok küçük çocuklarda, ciddi sistemik hastalığı olup koltukta tedavi şansı olmayan çocuklarda, çok sayıda çürüğü olup acil müdahale gerektiren yüksek düzeyde kaygı nedeniyle koltukta tedavi edilemeyen çocuklarda uygulanabilir. Sedasyon ise çok kısa sürecek tedavilerde ve hekim ile iş birliği içinde olabilecek çocuklarda uygun olabilir.
Bizim öncelikli hedefimiz, çocuğun diş tedavisini konforlu ve uyum içinde koltukta klinik ortamda tamamlamaktır. Bu süreç bazen tek seansta, bazen haftalar ve hatta aylar süren seanslarla ilerleyebilir. Anestezi ihtiyacı olmayan işlemlerden başlanarak çocuğun koltukta yaptırabilme şansı değerlendirilir. Çocuğun yaşına, uyumuna ve ağız içindeki şikayetlerin aciliyet durumu da göz önüne alınarak tedavi planı aşamalı şekilde düzenlenir. Çocuğa diş hekimi ortamına alışma süresi tanınır. Beslenme ve ağız bakımı konusunda aile bilgilendirilir. Gerekli durumlarda semptomları giderecek geçici tedaviler uygulanır, zaman kazanılır. Kontroller sıklaştırılarak süreç yönetilir. Ancak bazı özel durumlarda, koltukta tedavi mümkün olmayabilir. İşte bu noktada genel anestezi seçeneği değerlendirilir.
Sadece yaşa bakarak değil her çocuğun durumu bireysel olarak değerlendirilerek en uygun yöntem belirlenir.
Çocuğun sadece küçük yaşta olması veya şehir dışından ya da yurt dışından gelmesi tek başına genel anestezi altında diş tedavisi kararı için yeterli bir sebep değildir. Çocuğun ağız içindeki şikayetin aciliyet durumu, uyum konusundaki öngörü ve ailenin sürece iş birliği göz önünde bulundurularak en güvenli yöntem seçilir. Amaç, çocuğun güvenli ve konforlu bir tedavi süreciyle ağız ve diş sağlığına kavuşmasıdır.