2020 yılının ilk çeyreğinde de pek çok anne, çocuğunu kucağına almaya hazırlanıyordu. Bazılarında doğuma yalnızca haftalar kalmıştı. Sonra, salgın patlak verdi. Aniden, anneler doktor ziyaretlerine ve hatta doğuma giderken yanlarında kimseyi götürememeye başladı. Durum böyle olunca, salgın döneminde çocuk sahibi olmaya hazırlanan anneler; bir doğumhaneye girmeden emzirme döneminde virüsten korunmaya, pek çok konuda endişe duymaya başladı. Bu da, endişe bozukluğu ve depresyon belirtilerini tetikledi. Bir kadın, doğum yaptığı sırada, orada önemsediği birinin elini tutmasına ve her şeyin iyi olacağını söylemesine ihtiyaç duyar. Virüsün kendisine bulaşma korkusu ve her birimizin uğraştığı küresel salgına ek olarak, bugünlerde herkesten daha fazla endişeli hissedebilirsiniz. İster ilk ister beşinci bebeğinize hazırlanıyor olun; COVID-19 ile ilgili komplikasyonlar, herkeste bir endişe yaratmak için yeterli... Bununla birlikte karantinada olmak bir şeylerin olağan yolunu engelleyerek, zaten oldukça duygusal bir duruma yeni bir baskı ekledi. Peki, bir bebeği mümkün olan en az kaygı ile dünyaya getirmek için nasıl bir yol izlemeli?
Hamileliğin kalan günlerinde size yardımcı olması için yeni bir doktor aramayı düşünmeniz gerekebilir. Doktor bulmak için gereken zamanı ayırın ve kendinizi yanında rahat hissettiğiniz bir doktor bulduğunuzdan emin olun. Aynı doktorla devam etseniz bile, artık deneyimleriniz farklı olacak. Tüm hastanelerin protokolleri değişti. Aynı anda bir muayenehanede bulunan kişilerin sayısı sınırlandırıldı. Ayrıca; virüse maruz kalma riskini en aza indirmek için maskelerin arkasındayız. Yine de, önceden alınan randevular ve gerekli önlemler alınarak, iyimser ve faydalı bir doktor muayenesi yapılabilir. Doktorunuzla endişeleriniz hakkında konuşun. Hangi testlerin mutlaka yapılması gerektiği ve hangi testlerin biraz daha rahatlanıncaya kadar ertelenebileceğini öğrenin. Yüz yüze görüşmelerin daha az olduğu bir planlamada, hiçbir şeyi kaçırmamak için neler yapabileceğiniz hakkında doktorunuzla konuşun. Pozitif kalmak ve temel hedefinize, doğuma odaklanmak için elinizden geleni yapın. Doğumda orada olmayı planlayan anneniz, görüntülü arama ile orada olabilir mi? Yoksa, siz de evde doğum akımına katılmayı mı düşünüyorsunuz?
Bebek sahibi olmaya hazırlanan pek çok anne dışarıdayken sosyal mesafeye dikkat etmek gibi önlemler aldığından, bir doktor randevusu almaktan çekiniyor. Bugünlerde, bebeğinizin gelişimini takip etmek için bir doktor randevusu almak normalden daha uzun sürebilir. Hamile kadınların, doktorlarını daha az gördükleri bir dönemden geçiyoruz. Pek çok hastane, eskisinden çok farklı protokoller uyguluyor. Uzmanlar; annelere, hangi seçeneklere ulaşabilecekleri konusunda doktorlarından bilgi almalarını öneriyor. Çocuğunuz dünyaya geldikten sonra, rutin aşılar dahil olmak üzere, doktorunuzdan profesyonel destek almanız önemlidir. Bebeğinizin sağlığı ve sizin için bu randevuları almanın en güvenli yolları hakkında doktorunuza danışın.
Coronavirus’un hamilelikte anne karnındaki bebeği enfekte edip etmediğini henüz bilmiyoruz. Yapılan çalışmalar; anne sütünde, vajinal sıvıda ya da kordon kanında bulunmadığını gösterdi. Şimdiye kadar, amniyotik sıvı ve plasentada da tespit edilmedi. Bu süreçte yapabileceğiniz en iyi şey; COVID-19 riskini en aza indirmek için gerekli tüm önlemleri almanızdır. Bununla birlikte; hamileyseniz, henüz yeni doğum yaptıysanız ve hasta hissediyorsanız, derhal doktorunuza danışmalı ve önerilerini izlemelisiniz.
Doktorunuza en güvenli yerin neresi olduğunu ve farklı durumlar için nasıl önlemler alınması gerektiğini sorun. Alınacak önlemler, farklı sağlık koşullarına ve farklı hastane protokollerine göre değişkenlik gösterecektir. Amerika gibi bazı ülkelerde, evde doğum akımının yükseldiği bir dönemden geçiyoruz. Bugünlerde, daha fazla kadının evde doğum yaptığını görüyoruz. Hollanda’da, bir kadının ebe eşliğinde doğum yapması için otel odaları güvenli hale getirilerek kullanılıyor. Bu yüzden, annenin doğum yapmak için hastaneye gitmesi gerekmiyor. Ancak, her ülke için durum böyle değil. Evde doğum yapmak; doğum sırasında olası bir komplikasyon riskinde, hastanenin acil servisine ulaşmanızı geciktirebilir. Sizin için en güvenli seçenek için, hamileliğiniz boyunca sizi destekleyen doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.
Politikalar hastaneler arasında değişiklik gösterse de; doğumhanedeyken maske takmak ve elleri yıkamak gibi önlemler alındığı sürece, anne adayını destekleyecek bir yakının yanında olması gerektiğine inanılmaktadır. Bazı hastanelerde, eşinin doğumhaneye girmesine izin verilmediği ve bunun anneleri endişelendirdiğini görüyoruz. Salgın günlerinde, doğum sırasında anne adayının yanındaki insan sayısının azaltılmak istenmesi normal. Çünkü, temasın azaltılması gereken bir dönemdeyiz. Doğuma girerken yanınızda kimlerin olabileceği konusunda doktorunuz ve ilgili hastaneden bilgi alabilirsiniz.
Doğum için bir plana sahip olmak; anne adayına daha fazla kontrol duygusu sağlar. Bu da; kaygı ve endişeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak mevcut durumunuz, yaşadığınız yere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Endişeleneceğiniz konular arasında; doğum başladığında kimi arayacağınız, doğum sırasında kimin, nerede destek sağlayacağı yer alır. Destek olacak kişiler ve aile bireyleri ile ilgili olarak, hastanede doğum konusunda hangi kısıtlamaların olacağını önceden belirlemek faydalı olabilir. Uzmanlar;
• Egzersiz yapmak,
• Nefes egzersizi yapmak,
• Yeni bir hobi edinmek,
• Gerektiğinde çevrimiçi terapi almak,
• Diğer hamile kadınlarla konuşabileceğiniz çevrimiçi gruplara dahil olmak gibi rahatlamanızı sağlayabilecek basit aktiviteler yapmanızı öneriyor. Bu süreçte, kendinize mümkün olduğunca iyi bakmaya odaklanın. Sağlıklı ve dengeli beslenin, bol bol su için, ellerinizi karnınıza koyun ve hamileliğinizin tadını çıkarın!
Doğum planınız söz konusu olduğunda; aklınızdaki tüm soruları doktorunuza sormak önemlidir. Uzmanlar, şu soruları sormanızı önerir:
• Hastanede COVID-19 riski altında olacak mıyım? Orada, virüsten enfekte olmuş başka birileri var mı?
• COVID-19 hastalarını diğerlerinden nasıl ayırırsınız?
• Sağlık çalışanları için yeterli koruyucu giysiler olacak mı?
• Yanıma birini almama izin veriliyor mu?
• Bebeğimi yanımda tutabilir miyim?
• Bebeğimi emzirebilir miyim?
• Normal doğum yapmama izin veriliyor mu yoksa sezaryen mi olacağım? Eğer öyleyse, neden böyle?
Bu soruların cevaplarını öğrenmek, salgın döneminde doğum yapmakla ilgili endişelerinizi azaltmanıza ve doğuma hazırlık sürecinde gerekli önlemleri alarak rahatlamanıza yardımcı olacaktır.