Herkes güzel ve parlak bir gülümseme ister, ancak zamanla dişlerde oluşan lekeler ve renk değişiklikleri bu isteği zorlaştırabilir. Gün içinde tükettiğimiz kahve, çay, sigara ve diğer pek çok faktör dişlerin rengini etkileyebilir. Neyse ki, gelişen teknoloji ve farklı beyazlatma yöntemleri sayesinde hayalinizdeki beyaz dişlere kavuşmak artık çok daha kolay.
Diş hekiminiz, beyazlatma jeli ve özel ışık teknolojisi ile dişlerinizi 1 saat gibi kısa bir sürede aydınlatır. Hızlı, güvenli ve etkili bir çözüm arayanlar için mükemmel bir seçenek. Artık bir gülümseme için uzun saatler gerekmiyor. Öğle aranızda, gülüşünüzü parlatmaya ne dersiniz?
Unutmayın, her gülümseme özeldir ve ona en uygun bakımı hak eder.
Diş kliniği içerisinde uygulanan diş beyazlatma yöntemidir. Zaman kısıtlaması olan hastalar için uygun bir yöntemdir. Uygulama süresi diğer yöntemlere göre daha kısa sürer. Diş hekimi tarafından dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli, UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir ve beyazlama ortalama 1 saat sürer. Bu işlem, ‘Lazerle diş beyazlatma yöntemi’ olarak da bilinir.
Klinik ortamında başlayan ve ev ortamında devam eden, geliştirilmiş özel bir mavi led kullanılan diş beyazlatma sistemidir. Hastanın, beyazlatma uygulanacak dişleri sistemin içerdiği aparatlarla izole edilir. Mavi led sistemiyle 15’er dakikalık üç set halinde toplamda 45 dakikada klinik ortamında beyazlatma tedavisi sağlanır. Devamında ağız ölçüsü alınarak beyazlatma plakları hazırlanır, beyazlatma jeli ve hassasiyet ihtimaline karşı hassasiyet giderici jelleri ile hastaya evde tedavi devamlılığı için teslim edilir.
Ev tipi beyazlatma biraz daha kişisel bir yöntem. Dişlerin ölçüsünü alınarak kişiye özel beyazlatma plakları hazırlanır. Bu plakların içine de belirli miktarda beyazlatma jeli eklenir. (Jelin içeriği %10-15 civarında hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit olur.) Bu tedavi genelde 10-15 gün kadar sürer. Eğer gün içinde kullanıyorsanız, plakları 4-6 saat kadar takılması gerekir. Eğer gece uyurken kullanılacaksa, 8-10 gün boyunca devam edilebilir. Ev tipi beyazlatma sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli şey, jel miktarını fazla kaçırmamak. Plak fazla dolarsa, jel diş etine taşabilir ve bu da tahrişe yol açabilir. Eğer böyle bir şey olursa, diş etlerinin suyla yıkayıp üzerine E vitamini içeren bir krem sürülmesi gerekir. Genel olarak bu gibi durumlarda bir an önce diş hekiminizle iletişime geçmekte fayda var.
Hem ofis hem de ev tipinin beraber uygulandığı diş beyazlatma yöntemidir. Ofis veya klinikte uygulandıktan sonra 2-3 gün ev tipi beyazlatma ile işlem desteklenir.
Biyolojik diş beyazlatma yöntemi dişlerinde hassasiyet olan kişilere uygulanabilir. Beyazlatma işleminde hassasiyete neden olan madde hidrojen peroksit’tir. Biyolojik diş beyazlatma jelinde bu maddenin oranı çok düşüktür ve jelin mine kristalleri içermesi ile hassasiyetin tedavisi de gerçekleşir.
Diş beyazlatma işlemi sonrası özellikle ilk iki hafta, dişler yeni beyazlatmışken çay, kahve, şarap gibi renkli içeceklerden ve kola gibi asidik içeceklerden uzak durmak önemli. Ayrıca tütün ürünleri de dişleri hızla yeniden renklendirebilir, bu yüzden onlardan da kaçınmak en iyisi. Bunları tüketmek, beyazlatma işleminin etkisini çok çabuk kaybettirebilir, çünkü dişler işlem sonrasında bu tür sıvılara karşı oldukça hassas olacak. Yeni beyazlatılmış dişler, ilk başta oldukça nazik ve renkleri kolayca etkilenebilir. Bu yüzden işlem sonrası 2 hafta boyunca, bu tür şeylerden uzak durarak, en iyi sonucu alınabilir. Eğer mümkünse, bu dönemde beyazlatmaya zarar verebilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmak, işlem sonrası uzun süreli bir parlaklık için önemli bir adım.
Sonrasında zamanla bu yiyecekler tekrar tüketilebilir, ama başlangıçta dikkatli olmak, beyazlatmanın etkisini daha uzun süre korunmasına yardımcı olur.
Beyazlatma yöntemleri dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti; havaya, çok sıcak-soğuk yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Diş hassasiyetinin genellikle 24-48 saat içerisinde geçmesi beklenir. Beklenmeyen bir durum ile karşılaşıldığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Dişlerin beyazlaması kişiden kişiye değişiklik gösterir. Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadır. Antibiyotik kullanımına bağlı oluşan grileşmelerin beyazlaması daha zordur ve sonuca ulaşmak daha uzun bir süre gerektirebilir.
Beyazlatma sonrasında renk zamanla kaybolmaya başlar. Bu süre hastanın renkli sıvılar (çay, kahve, şarap, kola vb.) ve sigara kullanımına göre değişir 6 ay ile 1 yıl arası bir zaman alır. 4-6 ayda 1 ya da 2 seans ile desteklenirse diş beyazlatma kalıcı hale getirilir. Diş beyazlatma süreci, sağlıklı bir gülüş için önemli bir adımdır. İşlem sonrası dikkat edeceğiniz küçük detaylarla, beyazlatmanın etkisini uzun süre koruyabilirsiniz.