Eşimin en sevdiği oda Naz’ın oldu evimizde :) Bu evdeki oturma planımızı iki çocuğa göre yapmadığımız için, ikinci kızımız Naz’a evde kalan tek oda eşimin hobi odası oldu. Sevgili Serra ile daha önce Bodrum’daki evimiz için çalışmıştık. Simdi Naz’ın odası için yine beraber ilerledik. Serra bana “nasıl bir oda istiyorsun?” diye sorduğunda beğendiğim bazı oda görsellerini göndermiştim. Özellikle istediğim bazı şeyler vardı. Mesela bolca dolap ve çekmece gibi… Çocukların eşyaları ciddi yer kaplıyor ve bolca yere ihtiyacınız oluyor. Nil’in alt değiştirme ünitesini ve kullanmadığımız Stokke yatağını Naz’ın odasında değerlendirdik. Stokke yatağı Serra bohem bir havayla bambaşka bir hale getirdi. Odanın en sevdiğim detayları duvar kâğıdı, kulplar ve balon şeklinde olan aydınlatmalar oldu. Kulplar ve çoğu aksesuarlar Anthropologie’den alındı. Odada kullanılan halı yüzde 100 organik, markasi ise JAB. Balon aydınlatmaları Şişhane’de bulunan Bilge Aydınlatma’dan aldık. Tüm bu odanın sıcak detaylarını Serra kendi cevapları ile anlattı, umarım siz de beğenir seversiniz.
Şimdi odanın detaylarını sitemizin de yazarlarından İç Mimar Serra Özbay'dan dinleyelim:
Eğlenceli, neşeli ve renkli ama aynı zamanda dingin bir oda hayal ettim. Naz'ın odasında birçok detay olmasında rağmen sakin bir görüntüsü var. Bunu yakalamak için renkleri dengeli kullanmaya ve yumuşak geçişler yapmaya özen gösterdim.
Tavan eğimli ve detaylı. Dolayısıyla tavan ve duvar birbirine yakın tonlarda ve açık renk olmalıydı. Beyaz fonlu puantiyeli duvar kağıdını gördüğüm anda bayıldım! Duvar kağıdının içindeki renkler; mint yeşili, uçuk pembe ve gold renkleri odada diğer detaylarda da kullandık. Mobilyaların tümü özel tasarım. Ahşap mobilyalar açık gri ve beyaz cilalı.
Makreme örgülü beşik, balon aydınlatmalar ve pirinç tavşan abajur en sevdiğim detaylarım.
İyi bir aydınlatma diyebilirim. Bebeğinizin farklı saatlerde uyanık olacağını düşünerek gün ışığından faydalanamadığımız akşam/gece saatlerinde kullanabileceğimiz farklı birkaç aydınlatma alternatifi olmalı. Genel aydınlatmanın kademeli kısılabilen özellikte olması da size büyük kolaylık sağlayacak.
Bebek odalarında önceliğimiz tabii ki güvenli bir yaşam alanı yaratmak. Köşeli sivri hatlardan mümkün olduğunca kaçınmak, karyola parmaklıkları aralıklarını ideal ölçülerde ayarlamak, pencereler için güvenlik kilidi kullanmak, prizleri güvenlik kilidi olan modellerden seçmek gibi önlemler bebek odalarında hayati önem taşıyor.
Bunların dışında, anti-alerjik, anti-bakteriyel malzeme seçimleri de bebek odalarında oldukça önemli.
Tasarım boyutunda ise, hem bebeğiniz hem kendiniz için konforlu bir yaşam alanı planlarken, fonksiyonelliğe de önem vermelisiniz. Bebekler çabucak büyüyor. Bebeğiniz için seçtiğiniz mobilyaları ileriki yıllarda da değerlendirmek için mutlaka tercihinizi dönüştürülebilen mobilyalardan yana kullanın.
Evet, yani kısmen. Mesela geçtiğimiz yıl iç mekanlarda yansımalarını gördüğümüz İskandinav tarzını bebek odalarında da sıkça görüyoruz bir süredir. Masif mobilyalar, gelişigüzel yerleştirilmiş hissi veren parçalar, geometrik duvar kağıtları veya halılar bu trendin olmazsa olmazları.
Bebek odaları tasarlarken yeni trendleri, güncel mobilya tasarımlarını araştırmak önemli. Fakat bebeğinizin veya çocuğunuzun gelişimi boyunca sürekli yeni trendlere ayak uydurmanız imkansız. Bu sebeple ana mobilyalarda tercihlerinizi sade ve fonksiyonel parçalardan yana kullanın.