Dönerdeki dana kuzu oranı hangi oranlarda olmalı? Marinasyonu için neler yapılmalı? En iyi ustayı nasıl buluruz, nereden getirtiriz? Kuyruk yağı ilavesi ağır kaçar mı? Lavaşı tandırda kendimiz mi yapmalıyız, yoksa hazır mı almalıyız gibi birçok sorunun cevabını arıyordum. Tabii bu soruları ve sorunları çözebilmek ve lezzetler arası farkları tespit edebilmek için de onlarca dönerciyi deneyimlemem gerekiyordu.
Hikayenin sonunda biz dönerci açamadık ama ben yaptığım analizlerle döner konusunda az çok gurmelik mertebesine eriştim diyebilirim ki memleketim Trabzon’da da bu işi iyi yaparlar. Küçüklükten beri döner konusunda bir hakimiyetimin olduğu kesin bilgidir yani.
Gel gelelim Nişantaşı’ndaki Lezzet Co Döner’i nasıl bulduğuma.
Henüz birinci yılını doldurmamasına rağmen, gurmeler ve lezzet yazarlarının tercihleri doğrultusunda Türkiye çapındaki en iyi 10 dönerciden biri olarak gösterilen Lezzet Co’nun en büyük silahı, şüphesiz döneri meşe odunu ateşinde pişiriyor olmaları. Odun ateşi, lezzetini bilmediğim bir dönercide bir şeyler yiyip yememem konusunda tercihimi etkileyecek kadar önemli bir ayrıntı benim için.
Dönerde dana but ve kuzu döşünü kullanan mekan, etlerin oranını çok iyi ayarlamış. (Yüzde 70 dana, yüzde 30 kuzu civarında...) Hal böyle olunca da ne çok kuru, ne de fazla yağlı bir döner yemiş oluyorsunuz ki yağlı olmamasının en büyük sebeplerinden biri de dönerin marinasyonunda ekstradan kuyruk yağı ilavesi yapılmamasından kaynaklanıyor. Et sulu sulu ve yumuşak dokusuyla resmen ağzınızda dağılıyor.
Döneri pilav üzeri, dürüm şeklinde, tombik ekmekle ya da porsiyon olarak tercih edebiliyorsunuz. Bir porsiyonda 110 gram döner servis ediyorlar. Siz daha fazlasını isterseniz gramajını kendiniz de belirleyip sipariş edebilirsiniz tabii.
Mekan, lavaşını tandırlarda kendisi imal ediyor. Dolayısıyla dönerle birlikte sıcacık pideleri keyifle yiyebiliyorsunuz. Dönerin yanında da şekliyle inovatif bir şekilde ortaya konan ev yapımı patates kızartması, domates salatası ve biber turşusu ikramları var.
Lezzet Co’nun döneri dışında sunduğu ekstralarla da bahsetmek istiyorum. Yemeğiniz gelmeden önce size ikram edilen, birçok baharatın karışımından yapılan ve 400 yıllık geçmişi ile iştah açıcı, sindirim düzenleyici ve enerji verici olarak bilinen Osmanlı dönemine ait Demirhindi Şerbeti, mekanın en güzel farklılıklarından biri.
Lezzet Co’da günlük manda sütünden geleneksel yöntemler ile yapılan Manda Yoğurdu en az dönerleri kadar popüler. Bu manda yoğurdu ile yapılan Acılı Ayranları ise “signature” diye tabir edebileceğimiz mekanın imza lezzeti. Bu özel ayranı, Ankara’nın Çubuk yöresinin meşhur el yapımı turşularının özel acılı suyu ile hazırlıyorlarmış. En şiddetli tavsiyelerimden biridir! Arada sadece onu içmeye bile gidebilirim. O derece!
Menüde çorba olarak Gaziantep’ten getirttikleri tarhunla yaptıkları keyifli bir Tarhunlu Mercimek var.
Tatlı olarak ise Trabzon ve Gaziantep’ten gelen baklavalar servis ediliyor. Baklavaların üzerine serpilen fındıklar Ordu’dan, fıstıklar ise tahmin edebileceğiniz üzere Gaziantep’ten geliyor. Baklavalar dışında bir de sütlaç sunuyorlar ama sütlacın benim damak tadıma pek uyduğunu söyleyemeyeceğim.
Lezzet Co’da servis çok hızlı, personel ilgili, restoran rahat ve kaliteli ki benimsedikleri Fresh Casual (Taze ve rahat) felsefesi de bunu gerektiriyor. Mutfakta neler olduğunu rahatlıkla izleyebiliyor, dönerin durumunu takip edebiliyorsunuz. Hedefleri Türk Mutfağı felsefesini markalaştırmak ve kısa süre içinde global bir restoran zinciri oluşturmak. İlk hedefleri de Amerika.
Bu arada isterseniz Lezzet Co. Döner’e telefon ya da internet üzerinden de siparişinizi verebiliyorsunuz. Ben döneri paket servisle yemeyi pek tercih etmesem de, ısı kaybını önleyici özenli paket sunumlarıyla denemeye değer hizmet verdiklerini gördüm. Restoran aynı zamanda toplu organizasyonlar için kurumlara catering hizmeti de veriyormuş.