Huzurlu ve sakin bir tatil arayışındaysanız Naxos bütün beklentilerinizi karşılayabilecek güzellikte. Venedik döneminden kalma kale ve manastırlarını keyifle gezdikten sonra onlarca plajdan birinde içeceğinizi yudumlayabilir ve kendinizi huzura teslim edebilirsiniz. Micri Viagla, Agios Georgios veya Kastraki plajlarında dinlenebileceğiniz gibi Grotto Plaka plajında da eğlenceye doyabilirsiniz. Adanın merkez kıyı kesiminde cafelerde ve restaurantlarda Yunan mutfağından lezzetler tadarak sonrasında da alışveriş yapabileceğinz birçok minik dükkan bulunuyor.
Nasıl gidilir? Kuşadasından Samos’a, Bodrum’dan Kos’a, Çeşme’den Sakız’a, Ayvalık’tan Midilli’ye, Kaş’tan Meis’e ya da Marmaris’ten Rodos’a geçerek bu adalardan feribot ile Naxos’a geçebilirsiniz.
Paros kültür ve eğlencenin ortak noktası. Dar sokakları, bembeyaz evleri ve evlerden sarkan çiçekleri ile Bodrum tadında kartpostal bir ada Paros. Adanın merkezi Parikia. Parikia’dan eşekler ile Kelebek Vadisi’ne çıkabilir ve milyonlarca kelebeğin şovuna tanık olabilirsiniz. Yine merkezde yer alan Ekantontapyliani Kilisesi Bizans zamanına ait ibadethanelerden bir tanesi. Paros’a çok ama çok yakın minicik bir ada daha var: Anti Paros. Küçük tekneler ile bu adaya yüzmeye ya da sakin bir akşam yemeğine gidebilirsiniz. AntiParos mağarası da gidince görülmeye değer yerlerden. Birçok köye ev sahipliği yapıyor Paros. Özellikle Naousa Kasabası en gözde olanı diyebiliriz. Lüks mekanların, pahalı butiklerin olduğu bu kasaba, tekne partilerinin de bir numaralı durağı haline gelmiş. Rüzgar sörfüyle ilgileniyorsanız Paros’un doğu kıyılarına, Bizans’ın sokak düzeninde kaybolmak istiyorsanız Lefkes Köyü’ne mutlaka uğramalısınız. Unutmadan, Agios İlyas Dağı’nın altındaki mağaralara girmeden Paros’u gezmiş olmazsınız.
Nasıl gidilir? Adaya Türkiye’den direkt gidiş yok. Atina’dan aktarmalı seferler ile ulaşabiliyorsunuz.
Kiklad tarzı evlere bayılıyorum, beyaz gövdeli renkli kapılı evlerin her birinde durup durup fotoğraf çekilmek istiyorum diyorsanız Folegandros sizin için süper bir alternatif. Chora ve Kastro Kalesi’ni görebilir, Pano Maria ve Karavastasi’yi ziyaret edebilirsiniz. Diğer adalara nazaran adını daha duyurmamış bu ada, haftasonu kaçamağınız için huzur kaynağı olabilir ve bolca dinlenebilirsiniz. Sahillerinin sessizliği eşliğinde içeceğinizi yudumlayarak yorgunluğunuzu atabileceğinizin garantisi de bizden.
Nasıl gidilir? Folegandros’a ulaşım Atina üzerinden sağlanıyor. Yani önce Atina’ya gitmeli buradan da feribota binmelisiniz.
Atina’ya yakınlığı ve kartpostal plajları ile Yunanistan’ın en ünlü adalarından biri Zakyntos. Zante de diyorlar adına. Ancak Türkiyeli turistler tarafından yeni yeni keşfediliyor. Caretta Caretta Kaplumbağaları ile ünlenmiş bu adada bütün sokaklar kartpostallık güzellikte. Keşfetmeyi sevenler için mağaralar adada turist çeken noktaların başında geliyor. Birçok hediyelik eşya dükkanı, minik onlarca yerel yemek yapan restaurant ve barlar durak noktalarınız olabilir. En meşhur koyu, sarp kayalıkların arasında beyaz kumları ve turkuaz renkli denizi ile Navagio Koyu. Buraya sadece teknelerle ulaşım var. 1980’de batan ve halen plajda bulunan gemi enkazı ise bu güzel plajı kirletmek yerine ününe ün katmış. Caretta’ların yüzdüğü Blue Caves’i gezmenizi de tavsiye ediyoruz.
Nasıl gidilir? Uluslararası bir havaalanı olan Zakyntos’a Atina’dan ulaşılıyor. Ayrıca Avrupa’nın pek çok şehrinden uluslararası uçuşlar da yapılıyor.
Denize girmek için ideal adalardan biri olan Skopelos onlarca koy bulunduruyor kıyılarında. Aslında sadece 4 minik köyü olan, Mamma Mia filminin burada çekilmesinin getirdiği şöhretin bile bozamadığı sakin bir ada. Biraz uzak düşmesi nedeniyle fazla turistik değil. Mamma Mia’nın çekildiği Kastani Plajı’na uğramayı unutmayın. Kendinizi denizin güzelliğinden alabilirseniz şayet Skopelos’un çarşısındaki minik butiklere uğramanız sizi değişik tarz ve desende kıyafetler ile buluşturacaktır. Adanın içindeki balıkçı köyü olarak anılan Agnandas’ta bir akşam yemeği adanın ruhunu tamamlamanız için kaçınılmaz bir detay. Panoromas ve Glassa köylerini de vakit bulursanız keyifle gezebilirsiniz.
Nasıl gidilir? Atina’dan Skapelos’un hemen yanındaki Skhiatos adasına uçakla gidip hemen yan adaya bir feribotla geçilebilir. Ya da İpsala’dan geçerek Selanik’in az aşağısındaki Volos kentinden feribotla 3,5 saatte geçebilirsiniz.