YAŞAM - SEYAHAT

Fas’ın gözbebeği, palmiyeler şehri Marakeş

Atlas dağlarının eteklerine saklanmış, Fas’ın egzotik ve büyüleyici kenti Marakeş, Berberice’de ‘Tanrı’nın yeri’ anlamına geliyor. Bölgeye has doğal kırmızı taşlardan yapılmış tarihi yapılar nedeniyle ‘kırmızı şehir’ olarak da anılan Marakeş, son zamanların popüler tatil destinasyonlarından biri olmayı başarıyor. Betül Cebeci, Marakeş’i yazdı

profil
BT Ekip
13.01.2024
Fas’ın gözbebeği, palmiyeler şehri Marakeş

Afrika ülkelerinden birine ilk defa seyahat ediyorsanız, Fas’ın otantik şehri Marakeş muhtemelen size çok farklı bir deneyim yaşatacaktır. Her ne kadar coğrafi olarak Avrupa’ya yakın olsa da, kültür olarak bunu söylemek pek mümkün değil. Bununla birlikte Marakeş turist yoğunluğunun fazla olduğu bir şehir olduğundan, labirent gibi sokaklarında güvenle gezebilir, rengarenk evlerinin önünde unutulmaz fotoğraflar çekebilir, her zaman canlı ve kalabalık olan pazarlarından keyifle alışveriş yapabilirsiniz.

İstanbul’dan direkt uçuşla 5 saat 20 dakikada Marakeş’e ulaşabilirsiniz. Ancak Türkiye’den Marakeş’e sadece iki havayolu firması uçuş yapıyor ve haliyle biletler epeyce pahalı. Daha ekonomik bir seyahat planlamak için Kazablanka’ya uçup oradan tren ya da otobüsle Marakeş’e geçebilir ya da aktarmalı uçuşları kullanabilirsiniz. Marakeş Menara Havalimanı’ndan ise merkeze ulaşım için çok fazla bir alternatif bulunmuyor. Toplu taşıma kullanmak isterseniz havaalanı çıkışındaki otobüslerle merkeze ortalama 20 dakikada ulaşabilirsiniz. Taksi kullanmak isterseniz de mutlaka pazarlık yapmalısınız. Kalacağınız otelden havaalanı transferi istemek ise bir diğer güvenli ulaşım seçeneği olacaktır. 


Fas, Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkelerden biri. Dolayısıyla ülkede 90 güne kadar vizesiz bir şekilde kalabilirsiniz. Ülkeye giriş için pasaportunuzun olması gerekiyor, kimlikle ülkeye giriş maalesef mümkün değil. Geçerli pasaportunuzun kullanım süresinin minimum altı ay olması gerektiğini unutmamanızda da fayda var.


Afrika ülkelerinden biri olan Fas’ta yaz ayları oldukça sıcak ve kurak geçiyor. Bunaltıcı sıcaklarda gezmek bir hayli zor olacağından seyahatinizi Haziran ve Ağustos ayları arasında planlamamanızda fayda var. Kış ayları her ne kadar ılık geçse de Marakeş’i en güzel haliyle gezebilmek için sonbahar ve ilkbahar ayları ideal olacaktır. 


Geleneksel Fas kültürünü deneyimlemek istiyorsanız, konaklama seçenekleri arasından riadları tercih etmelisiniz. Genellikle tek ve büyük bir kapıya sahip, iki veya daha fazla kata sahip olan riadların dış görüntüsü mütevazıdır. Riadların eşsizliği ve nefes kesici güzelliğini iç bahçe de denilen avluya çıktığınız zaman fark edeceksiniz. Tüm katların balkonları; süslü seramiklerle ve çeşitli bitkilerle dekore edilen ve genellikle ortasında havuz bulanan bu avluya bakacak şekilde inşa edilmiş. Marekeş’te riadlarda konaklamak isterseniz eski şehir bölgesi anlamına da gelen Medina bölgesini tercih etmelisiniz. Her bütçeye göre riad bulabileceğiniz Medina bölgesi gezilecek yerlere de yakın olması sebebiyle gezginlerin favori konaklama bölgesi. Eğer bu bölgede konaklayacaksanız, Medina bölgesinin surlarla çevrili ve trafiğe kapalı olduğunu unutmamanızda fayda var. Valizlerle Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürümek çok kolay olmayacağından surlara yakın bir riad seçmek isteyebilirsiniz. Bununla birlikte eğer riadlarda kalmak istemezseniz yeni şehir bölgesi de diyebileceğimiz Gueliz bölgesinde çok sayıda rahat, temiz ve güzel şehir oteli bulunuyor; tercihinizi bu bölgeden yana da kullanabilirsiniz. 


Marakeş’i gezmeye, belki de dünyanın en sıra dışı meydanlarından biri olan Jemaa el-Fnaa meydanından başlamak çok doğru bir karar olacaktır. Özellikle akşam saatlerinde bu devasa meydanda maymun ve yılan oynatıcılarını, sihirbazları, masalcıları, çengileri ve hatta şifacıları bile görmeniz mümkün. Meydanla pazarın kesiştiği noktada ise Marakeş’in en büyük camisi olan Kutubiye Camisi yer alıyor. 12. yy’da inşa edilen bu camii büyük ve görkemli minaresi ve işlemeleri ile dikkat çekiyor. Cami hala ibadete açık olmakla birlikte çok sayıda turist tarafından da ziyaret ediliyor. Fas Hanedanlığı’nın şaşasını yansıtması amacıyla yaptırılmış olan Behia Sarayı, görkemli bahçeleri, havuzları ve muhteşem el işçiliği ile İslam mimarisinin en gözde örneklerinden biri olmayı başarıyor. Behia Sarayı’na giriş ücretli ve önünde epey sıra oluyor. Programınıza bu sarayı dahil edecekseniz bekleme süresini göz önünde bulundurmalısınız. 14. yy’da kurulmuş ve 400 yıl boyunca dini ve bilimsel konularda eğitim vermeyi sürdürmüş Ali Bin Yusuf Medresesi ise listenize almanız gereken önemli bir tarihi yapı. Marakeş’te gezilecek yerler sadece tarihi yapılar la sınırlı değil elbette. Menara ve Majorella bahçelerini gezi listenize alırsanız; hem çok farklı bitki türlerini keşfetme imkanı, hem de eşsiz fotoğraflar çekme şansı bulursunuz. Gezinizi Marakeş’in Medina bölgesindeki pazarları gezerek noktalamak iyi bir fikir olacaktır. Marakeş pazarlarını gezmek için yarım günden fazla bir zaman ayırmanız gerektiğini bilmelisiniz. Satıcıyla mutlaka pazarlık yaparak Fas kültürüne ait el emeği hediyelik eşyalar, baharatlar, çaylar, el dokuması şallar, deri eşyalar gibi birçok şey satın alabilirisiniz. Özellikle halı pazarı ve baharat pazarı, alışveriş yapmayacaksanız bile gezmeniz gereken pazarlardan.  

Bonus: Şehir size güvenli gelmezse ya da bilen biriyle daha kısa zamanda daha çok yer gezmek isterseniz, kalacağınız otelden günübirlik rehberli Marakeş turu satın alabilirsiniz. Fas için ayırdığınız süre bir haftadan fazla ise araba kiralayarak ya da turlara katılarak; Fas’ın diğer şehirleri olan Kazablanka, Şafşavan, Meknes, Fes ve Rabat’ı ziyaret edebilir, hatta Sahra Çölü’nde kamp yapabilirsiniz.  


Berberi, Arap, İspanyol ve Fransız kültürlerinden etkilenmiş olan şehirde keşfetmeye değer lezzetler bulunuyor. Yemeklerin genellikle bol baharatlı olduğunu ve bu yüzden yemeklerden sonra hazmı kolaylaştırmak için bolca nane çayı tüketildiğini söylemekte fayda var. Kuru fava fasulyesinden yapılan Bissara çorbası, bol baharatlı mercimek çorbası Harira ve patlıcan, domates, sarımsak ve baharatlarla hazırlanan Zaalouk neredeyse her yerde bulabileceğiniz yerel başlangıçlar. Farklı et türleriyle hazırlanan, yavaş yavaş pişirilmiş bir çeşit yahni olan Tajin ise değişik güveç sunumuyla Fas’ın en meşhur yemeği. Fas’ın ulusal yemeği olarak kabul edilen kuskus ise bulgurun et veya sebze ile harmanlanması ile yapılıyor ve yine güveçte servis ediliyor. Limon ve zeytin ile kavrulmuş olan tavukların soğan, safran ve zencefil ile pişirilmesiyle hazırlanan limonlu zeytinli tavuk ise denemeye değer bir diğer yerel lezzet. Fas’ın hemen hemen her yerinde bulabileceğiniz salyangoz çorbası pek bizim kültürümüze yakın olmasa da denemek istediğiniz bir lezzet ise Marakeş bunun tam yeri denebilir. Toprak kaplarda sığır eti ya da kuzu parçalarının baharatlanarak kısık ateşte pişirildiği Tangia, et severleri mutlu edecek bir diğer Fas lezzeti. Yağda kızartılmış üçgen şeklinde, bademle doldurulmuş Brivat ya da bala batırılmış, çiçek şeklinde kızarmış susamlı bir kurabiye olan Şebakia; tatlı tercihiniz için ideal olacaktır. Nomad, Tobsil ve Chez Ali restoranları Marakeş’te yerel lezzetleri denemeniz için tercih edebileceğiniz popüler mekanlardan sadece birkaçı.


Marakeş’in, Fas’ın diğer şehirlerine göre, hatta Afrika’da yer alan pek çok şehre göre ne kadar gelişmiş olursa olsun hijyen konusunda daha kat etmesi gereken çok yol var. Dolayısıyla çocukla gitmek için çok uygun bir ülke olmayabilir. Şehirde çok fazla güvenlik sorunu yok ancak sokaklarda sürekli sizden para isteyen insanları görmeniz olası. Az da olsa yan kesicilik gibi olayların yaşanabildiği bir şehirde yalnız gezmek istemezseniz bir tura katılabilir ya da Marakeş gezinizi arkadaş gurubunuz veya partnerinizle yapmak isteyebilirsiniz.                                                                                                                            


Önceki ve Sonraki
Haberler