Kahramanmaraş’ta 2011 yılında bir girişimcilik faaliyeti olarak 50 adet oğlakla hayatına başlayan Akalp Çiftliği; depremden sonra hem kendi, hem de çevrelerindeki depremzedelerin yaralarını sarmak için çalışıyor.
Depremde tesisleri yıkılmayan ama bölgeye hitap eden pazar alanlarının yaklaşık yüzde 80’ini kaybeden Akalp Çiftliği’nin başındaki Aksüyek Ailesi üyeleri, “Depremde hayatta kalınca ve hayvanlarımızın da düzenini sağlayınca, ‘Ne yapabiliriz?’ diye düşünmeye başladık” diyor ve devam ediyorlar: “Hava çok soğuk olduğu için süt pişirip enkazların başında dağıttık. Peynirimiz olduğu için peynir dağıtımında bulunduk ama herkes ekmek soruyordu. Çiftliğe sığınan yaklaşık 150 kişi oldu. Unumuz vardı ve kalabalık bir ekiple birlikte ekmek yaptık, çorba ile birlikte dağıttık. Yaklaşık 15 günlük süt üretimimizi sıcak süt veya peynir şeklinde dağıtmaya çalıştık. Diğer depolarla koordine olarak lojistik konusunda destek verdik.”
Kuruldukları 2011 yılından bu yana kendi yemini, kendi enerjisini, AB onaylı hastalıktan ari kendi sütünü üreten ve işleyen bir tesis haline gelmiş Akalp Çiftliği’nin başındaki Aksüyek Ailesi; ürettiği yaklaşık 150 çeşit ürünü hiçbir katkı maddesi ve koruyucu kullanmadan, en doğal hali ile kendi çocuklarına sunar gibi satışa sunuyor. Süt ürünleri, et ürünleri, yöresel ürünler doğrudan olarak çiftlikte üretiliyor. Mozerelladan hellime, Türkiye’de ilk olan probiyotik peynirden eski usul Maraş dondurmasına, Maraş kelle paçadan içli köfteye kadar birçok ürünleri bulunuyor. İki çalışan ile başlayan işletmede şu an 35 kişi çalışıyor ve bunların yüzde 45’ini kadınlar oluşturuyor.
Akalp Çiftliği’nin ürünlerini www.akalpsut.com adresinden ve Instagram’da @akalpciftligi hesabından sipariş verebilirsiniz.