YAŞAM - YEME - İÇME

Edirne’den Kandilli mantı tarifi

Edirne mutfağından Kandilli mantı, iftar sofranızın yıldızı olacak. Orijinalinde kaz ya da ördek etiyle yapılan bu tarif gününüzde tavukla yapılmakta. Okan Filizçay, sarımsaklı yoğurtla servis etmenizi öneriyor

profil
BT Ekip
9.03.2025
Edirne’den Kandilli mantı tarifi

1 su bardağı: 200 ml

Bu ölçülere göre iki bezenin birinden bir borcam çıkıyor.

 

Tavuk için:

  • 750 gr kalçalı/kemikli tavuk
  • 7-8 adet tane karabiber 
  • 2 adet defne yaprağı 
  • Tuz

 

Hamur için:

  • 4 su bardağı un
  • 1 yumurta 
  • 1 çay bardağı su

 

İç için:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin 
  • 2 adet kuru soğan (küp doğranacak)
  • 2 su bardağı Osmancık pirinç 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1.5 su bardağı tavuğun suyu
  • Tuz

 

Sosu için:

  • 3 yemek kaşığı tereyağı 
  • 3 kuru soğan (piyazlık doğranacak)
  • Tavuk suyu

Tavuğumuzu haşlamakla işe başlıyoruz. Haşlanan tavuğun etlerini ve suyunu ayırıyoruz. Etleri didikliyoruz. Suyunu da tüm tarif boyunca kullanacağız. 

Hamur için verilen malzemelerle basitçe bir hamur hazırlıyoruz. Sert bir hamur olmalı. Üzerini kapatıp ortalama 30 dakika dinlenmeye bırakıyoruz. 

Mantının içi için, erittiğimiz yağda soğanları biraz tuz ekleyerek orta ateşte yumuşatıyoruz. Ilık suda bekletip nişastasını aldığımız pirinçleri atıyoruz. Pirinç ve soğanları çok kavurmadan baharatları ilave ediyoruz. Son olarak tavuk suyunu katıyoruz.

Hamuru iki bezeye bölüp açıyoruz. Büyük kareler kesip içlerini doldurup bohça şeklini veriyoruz. Yağladığımız borcama dizip mantılara da erimiş tereyağı sürüp altüst 180 derecede ısınmış fırına 30 dakikalığına gönderiyoruz.

Bu sırada sosumuzu hazırlıyoruz. Yine orta ateşte (hatta kısık) soğanlarımızı terletiyoruz. (Biraz tuz da atalım) Kendini salan soğanlara tavuk suyumuzu ekliyoruz. Yaklaşık 10 dakika da bu şekilde pişiriyoruz.

Fırından mantıları çıkarıp aralarına soğan ve tavuğu dağıtıyoruz. Son olarak da tavuk suyunu borcama döküyoruz. Suyun mantıların yarısından daha üstüne gelecek gibi düşünebilirsiniz. 

Tekrar 30 dakikalığına fırına gönderiyoruz. (İkinci aşamada fırını 160 dereceye alıyoruz)

Hepsi bu kadar, afiyet olsun.


Önceki ve Sonraki
Haberler