Malzemeler:
- 500 gr buğday unu
- 350 gr ılık su
- 40 gr yaş maya veya 15 gr toz maya
- 10 gr tuz
- 50 gr kuru domates
- 50 gr zeytin
- 15 gr kuru kekik veya taze kekik
Yapılışı:
- Büyük bir kabın içinde unu, tuzu harmanlayıp ortasına mayayı ve suyu ekleyip yoğurun.
- Ele hafif yapışan bir hamur elde etmiş olacaksınız.
- Üzerini streç ile kapatıp ılık bir odada 20 dakika bekletiniz.
- 20 dakikanın ardından hamurunuzu tezgaha alıp katlama yaparak yoğurunuz.
- Ardından tekrar kaba alıp üzerini örterek 15 dakika daha bekletiniz. Süre bitiminde tezgaha alıp aynı işlemi tekrarlayınız ve üzerini kapatıp 15 dakika daha bekletiniz.
- Ardından hamuru isterseniz eşit şekilde bölebilir ya da büyük bir ekmek yapabilirsiniz.
- İçerisine kuru domates, kekik ve zeytinleri ekleyip karışıncaya kadar yoğurunuz.
- Hamurunuza şekil verip unlanmış temiz mutfak bezinde veya derin dar borcam kabında hamuru unlayıp son mayalandırma işlemini yapın.
- Bu süreçte fırınınıza tepsiyi boş bir şekilde koyup 220 derecede çalıştırın.
- 15 dakika mayalandırmanın ardından fırından tepsiyi çıkartıp hamurun şeklini bozmadan tepsiye alın ve üzerine içerisindeki havayı çıkartması için keskin bir bıçak ile kesik atın.
- Hemen ardından fırına alıp 220 derecede 15 dakika, daha sonra 200 dereceye indirip fırın kapağını hiç açmadan yaklaşık 10 dakika daha pişirin.
- Ekmeğinizin piştiğini kızarma tonundan ve üzerine vurduğunuzda çıkan tok sesinden anlayabilirsiniz. Pişmemiş ise 10 dakika daha kontrollü şekilde pişirin.
- Piştikten sonra ister ılık, isterseniz soğutup servis edebilirsiniz.
NOTLAR:
- Ekmeğinizi istediğiniz un çeşidi ile yapabilirsiniz. Mesela 200 gr kepek unu, 100 gr çavdar unu, 200 gr buğday unu ile karışık ya da iki çeşit un ile de yoğurabilirsiniz.
- Ekmeğinizin içerisine çeşitli tahıllılar , ay çekirdeği de koyabilirsiniz .
- Hamurunuzu yoğururken kat vererek yoğurunuz, yoğurdukça hamurunuzun gluteni çıkar ve gözenekleri piştikçe çoğalır.
- Ekmeğinizi dilerseniz tek tip un ile de yapabilirsiniz.
- Mayalandırma sürecini ılık ve sıcak ortamda yaparsanız süreyi hızlandırmış olursunuz .
Fırınınızın durumuna göre pişme süresi değişebilir. Kontrollü pişiriniz.
Bonus: Tavada mısır ekmeği tarifi