Malzemeler
-2 adet büyük boy yumurta (oda sıcaklığında)
-100 gr (1/2 su bardağı) toz şeker
-140 gr (1 su bardağı) un
-1 buçuk tatlı kaşığı kabartma tozu
-1/2 çay kaşığı tuz
-1/2 tatı kaşığı vanilya özütü (veya aroması veya tozu)
-120 gr (8 yemek kaşığı) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
-1 yemek kaşığı bal
Yapılışı
- Yumurtaları bir çırpma kabına koyun ve milserin orta-yüksek ayarında çırpmaya başlayın.
- Bir yandan çırparken azar azar toz şekeri ilave edin. Tüm şekeri ilave ettikten sonra mikserin hızını yüksek ayara çıkartın ve 3-5 dakika hacmi iki katına ulaşana dek çırpın.
- Mikseri durdurun, içine un, kabartma tozu ve tuzu eleyerek ekleyin. Vanilyayı da ekleyin ve spatula ile aşağıdan yukarıya katlama hareketleriyle karışıma yedirin. Hamur haline gelince tepesini streç filmle örtün ve en az yarım saat (en fazla 1 saat) oda sıcaklığında bekletin.
- O esnada tereyağını bir tavada eritin. İçine balı ekleyin ve 1 dakika boyunca kısık ateşte karıştırın. Ateşten alın ve ılınmasını bekleyin.
- Yarım saatin sonunda ballı tereyağını hamura ekleyin, yedirene dek spatula ile karıştırın. (çırpma teli de kullanabilirsiniz, hemen birbirleriyle karışmayabilirler sabırlı olun) Tepesini tekrar bir streç filmle kapatın ve yarım saat daha oda sıcaklığında bekletin.
- O esnada fırınınızı 200 derecede ısıtmaya başlayın. Madlen kalıbınızı oda sıcaklığında yumuşamış biraz tereyağ ile yağlayın. (Başka kalıp da kullanabilirsiniz)
- Hamuru bir sıkma torbasına koyun ve kalıbınızın bölmelerinin 3/4 ünü dolduracak şekilde içine sıkın. (Sıkma torbanız yoksa yemek kaşığı ile de hamuru bölüştürebilirsiniz)
- Benim kalıbım 9’lu olduğu için fırında her pişirmeden sonra içinden kekleri çıkartıp yeniden yağlayıp hamur doldurup pişirdim. Yaklaşık 16-20 adet mini kek çıkıyor.
- 8-10 dakika pişirin ve fırından çıkartın. Yaklaşık 10-15 dakika ılındıktan sonra kalıplarından çıkartıp servis edebilirsiniz.
- Pudra şekeri serpiştirebilir, erimiş çikolataya batırabilir veya çırpılmış krema ile servis edebilirsiniz.
- Pişirdiğinizin ertesi günlerinde çaya veya kahveye batırarak yenmesi tavsiye ediliyor.
David Lebovitz’in “My Paris Kitchen” kitabından adapte edilmiştir.