Günün yorgunluğuyla akşam yemeğini düşünmek ve hazırlamak oldukça zor olabilir. Kararsızlığın ve açlığın olduğu anlarda karbonhidrat yoğunluklu ya da fast food tarzı yiyeceklere yönelme olasılığının da arttığını düşünürsek, hafta sonu veya bir gün önceden yemek planını oluşturmak ve hatta yemeğin ön hazırlığını da önceden yapmak hayat kurtarıcı olacaktır.
Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız, günlük kalorinizin büyük bir kısmını kahvaltı ve öğle öğününde alıp akşamı daha hafif geçirmenizde fayda var. Çalışmalara göre, günün erken saatlerinde sağlıklı ve yeterli beslenenlerin daha kolay kilo verdiğini ve tokluk hormonunun dengesinin sağlandığı biliniyor. Aynı şekilde gün içinde besin tüketiminin azlığı sonucu akşam fazla yemek yemek ile oluşacak bir hazımsızlık yaşamamak için de bunu yapmalısınız.
Yemek yerken video izleyenlerden misiniz? Televizyon ya da internette dolaşırken yemek yemek, ne yenildiğinin farkında olunmamasına sebep oluyor. Bu durumda beyne tokluk hissi ulaşmıyor ve aşırı yemek yeme eğilimi görülebiliyor. Televizyona veya telefona odaklanmak yerine yediklerinizin renkleri, dokuları ve lezzetlerine odaklanmayı deneyebilirsiniz.
Birkaç kadeh alkol, rahatlamanızı ve uykuya geçişinizi kolaylaştırıyor olabilir ama miktarı ayarlanmazsa huzursuz bir uykuya ve ertesi gün kötü hissetmeye sebep olabilir. O nedenle içtiğiniz miktarı minimumda tutmaya ve seçimlerinizi de eklenti şeker içermeyen içkilerden yana kullanmaya özen gösterin.
Geç saatlerde şekerli ve hamur işi tarzı besinlere yönelmek, kan şekerini aniden yükseltiyor. Bunun sonucunda hem uykuya dalmak zorlaşıyor, hem de uyku kalitesi düşüyor. Ertesi gün ise yorgun uyanmış oluyorsunuz. Eğer tatlıya çok düşkünseniz, öncelikle miktarını ve içeriğini değiştirmekle başlayabilirsiniz. Göreceksiniz zamanla bu düşkünlük de bitecektir.
Bir önceki maddede belirttiğim gibi geç saatlerde yemek yemek, kan şekerinde ve uyku kalitesinde olumsuzluğa sebep oluyor. Ayrıca vücut, yemeği sindirmeden uykuya geçtiği için yağlanmaya meyilli hale geliyor. Bu da yağ oranının artması, insülin direnci, metabolik bozukluklar gibi sorunlara ve reflüye yol açabiliyor. Yemek yeme işini uyumadan üç saat önceye kadar bitirmiş olmak, bu sorunları yaşamamak için güzel bir çözüm diyebiliriz.