İYİ HİSSET - FITNESS

Popüler diyetler ve spor ilişkisi

Günümüzde sağlıklı ve kaliteli bir yaşamı sürdürebilmek için doğru beslenmenin ve spor yapmanın gerekliliği su götürmez bir gerçek. Peki son dönemin popüler diyetleri acaba spor ile birleşince nasıl bir denge kuruluyor? Fitness Antrenörü Cem Sarpay, spor yapanların popüler diyet ve beslenme yöntemlerini uygularken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı.

profil
BT Ekip
19.09.2021
Popüler diyetler ve spor ilişkisi

Unutmayın ki bu diyetler sadece tanıtım amaçlıdır ve başlamayı düşünenlere tavsiye ya da öneri niteliğinde değildir; o yüzden lütfen herhangi bir beslenme yöntemine başlamayı düşünüyorsanız diyetisyeninize ya da uzman bir hekime danışınız.

Beslenme saatlerini düzenlemek üzerine kurulu bu sistem birkaç farklı yöntem ile uygulanabiliyor! En popüleri 16 saat kalori içeren bir gıda almayıp sadece sekiz saat boyunca yemek yemek. 2016 yılında Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi’nin otofaji üzerine Tıp ödülü almasıyla hızla popülerleşen bu beslenme yöntemi birçok kişi için faydalı ve kolay oldu! Ancak doğru gıdaların doğru şekilde alınması çok önemli ve bazı metabolik hastalık durumlarında bu beslenme tarzı zararlı olabiliyor. Spor yapan bireyler için ele alacak olursak, hormonlar üzerinde ciddi etkileri kanıtlanmış bu diyet doğru uygulandığında hem yağ yakmanıza hem de kas yapmanıza destek olabilir! Ancak uygulanış şekli çok önemli, bu yüzden lütfen başlamadan uzman bir hekime danışınız.

Aslında epilepsi hastalarının ataklarını azaltmak için kullanılan bu diyet çok sürdürülebilir görünmese de yağ yakmada başarılı. Çok düşük karbonhidrat alınan ve yüksek miktarda yağ tüketilen bu diyette, vücut duruma adapte oluyor ve enerji için önceliği değişiyor. Artık temel enerji için yağları kullanıyor ve bu evreye ketozis deniliyor. Bu diyetin de uzman hekim tarafından değerlendirilmesi gerekiyor ve hangi tür ketojenik yapılacağına yine beraber karar verilmesi önem taşıyor. Hassas dengesi olan bir beslenme yöntemi olan bu diyette aseton kokusu diye tarif edilen bir ağız kokusu, hem yan etki hem de diyeti doğru yaptığınızın bir göstergesi. Sporcular için ele alırsak, genel enerji durumunu yükseltiyor, antrenmanlarda hızlı yağ yakımı sağlansa da kas dokusu için fazladan bir gelişim sunmuyor. Performans olarak daha yüksek nabızlara çıkabilirsiniz; o yüzden orta seviye sporlar için daha uygun, hit antrenmanlar ve performans sporları için kendi tecrübemle çok uygun olmadığını söyleyebilirim.

Benim de uzman hekimime, diyetisyenime ve eczacıma danışarak tecrübe ettiğim bu beslenme yönteminde aslında amaç, size alerjen olan ve vücudunuzun tolere edemediği gıdaları bulup ona göre bir beslenme düzeni kurmak. Tabii gıda tolerans testi de yaptırabilirsiniz; ancak bu beslenme yönteminde ona göre bazı avantajlar var. En az 21 gün süre ile tüm şüpheli gıdaları diyet listenizden çıkarıp sonra teker teker beslenmenize dahil ediyorsunuz. Bu diyeti gözlem için iki kişi yaptığımızda eş zamanlı fark ettik ki, birkaç gün sonra hem kendimizi çok iyi hissetmeye başladık hem de listemizdeki yiyeceklerden ne kadar çok yersek yiyelim yağ yakarak kilo verdik. Aslında amaç bu değildi ancak sonuç güzel oldu. Vücudunuzun tepkilerini de görebildiğiniz bu beslenme yöntemi ile hem iradenizi güçlendirebilir hem de vücudunuz için doğru gıdalarla beslenerek ne kadar iyi hissettiğinizi görebilirsiniz. Spor yapan kişiler temel makro ve mikroları aldıkları taktirde, her anlamda olumlu geri dönüş alarak daha iyi bir performans gösterebilir.

Önceki ve Sonraki
Haberler