İYİ HİSSET - SAĞLIK

Gebelik belirtileri nelerdir?

Gebelik belirtileri, kadından kadına ve gebelikten gebeliğe göre farklı olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr Bülent Tıraş, gebeliğin yaygın ve az görülen belirtilerini yazdı.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
25.02.2018
Gebelik belirtileri nelerdir?

En önemli gebelik belirtilerinden biri, gecikmiş veya kaçırılmış bir adet dönemidir. Her semptom hamilelikten başka sorunları da işaret edebileceğinden, gebelik belirtilerini doğru anlamak önemlidir. Gebelik belirtileri, gebelik haftasından sonra görülebilir. Bazı kadınlar, birkaç hafta herhangi bir belirtiye rastlamadığını bildirmiştir.

Gebeliğin En Yaygın İlk Belirtileri Nelerdir?

Amerikan Hamilelik Derneği tarafından yürütülen bir anket sonucuna göre, en sık bildirilen gebelik belirtileri şunları içeriyor:

·Anket yapılan kadınların yüzde 29'u ilk gebelik belirtileri olarak gecikmiş bir adet dönemi bildirdi.

·Yüzde 25’i gebeliğin ilk belirtisi olarak bulantı yaşadığını belirtti.

·Yüzde 17'si gebeliğin ilk semptomu olarak göğüslerinde meydana gelen bir değişiklik bildirdi.

İmplantasyon (yerleşme) kanaması genellikle ilk gebelik belirtisi olarak görülürken, Amerikan Gebelik Derneği tarafından yapılan ankette, kadınların yalnızca yüzde 3'ünde gebeliğin ilk belirtisi olarak implantasyon kanaması tespit edildiği ortaya çıktı.

Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki gebelik belirtilerinin her biri farklı sağlık sorunları nedeniyle de görülebilir. Ancak gebelikten şüphelenmek için aşağıdaki belirtileri yaşamalısınız:

·Lekelenme veya hafif kanama: Eğer gebelik varsa, bu belirti genellikle implantasyon kanaması ile ilişkilidir ve gebeliğin en erken belirtilerinden biri olarak düşünülür. Embriyo genellikle gebelikten sonraki 6 ila 12 gün arasında uterusa yerleşir. Bazı kadınlar, krampların yanı sıra lekelenme yaşayacaktır. Diğer kadınlar, implantasyon kanamaları veya krampları fark etmez, bu nedenle gebe kalmaya çalışıyorsanız ve bu belirtileri yaşamıyorsanız endişelenmeyin. Yine de hamile olabilirsiniz. İmplantasyon oluştuğunda, hafif kanama veya lekelenme son derecede normaldir. Bu semptoma bazen hafif kramp eşlik eder. Birçok kadın gebe kalır ve herhangi bir implantasyon kanaması fark etmez, bu nedenle gebe kalmaya çalışıyorsanız endişelenmeyin.

·Kaçırılmış veya gecikmiş adet dönemi: Bir kadının gebelik testi yapmasına neden olan en yaygın hamilelik belirtisi gecikmiş veya kaçırılmış bir dönemdir. Hamile kaldığınızda sonraki adet döneminiz kaçırılmalıdır. Hamile kalsanız da kanama yaşayabilirsiniz. Bazı kadınlar hamile kaldıklarında kan akabilir, ancak tipik olarak bu kanama normal bir periyottan daha kısa veya daha farklıdır. Ve yukarıda belirtildiği gibi implantasyon kanaması olabilir. Adet gecikmesi başka bir sağlık sorunundan da kaynaklanabilir. Test yaptırmak önemlidir.

·Bulantı veya sabah bulantısı: Mide bulantısı veya sabah hastalığı, gebeliğin ikinci en sık bildirilen işaretidir. Birçok kadın bir dereceye kadar mide bulantısı tecrübe etmiştir ve genellikle gebe kaldıktan 2 ila 8 hafta sonra ortaya çıkar. Bulantı, kusma veya tiksinme yaşanabilir. Sabah hastalığı olarak adlandırılan mide bulantısının aslında günün herhangi bir saatinde yaşanabildiğini bilmelisiniz. Benzer şekilde, genellikle ilk üç aylık dönemde görülür ve daha sonra çoğu kadında azalır, ancak bazı kadınlar gebelik boyunca mide bulantısı çekerler.

·Şişmiş veya hassaslaşmış göğüsler: Gebeliğin üçüncü sıkça görülen belirtisi göğüste değişikliklerdir. Bu değişiklikler genellikle şişme ya da hassasiyetle belirtilir. Göğüslerde ortaya çıkan değişiklikler gebe kaldıktan 1-2 hafta sonra başlayabilir.

·Yorgunluk veya halsizlik: Gebelik sonrasında, ilk haftanın başında, birçok kadın gebeliğin bir belirtisi olarak yorgun hisseder. Bu yorgunluk genellikle gebeliğin tipik bir semptomu olarak görülür.

Sık Görülen Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Daha önce bahsedilen belirtiler genellikle hamileyseniz yaşadığınız ilk belirtilerdir. Ayrıca, aynı zamanda hamileler tarafından yaygın olarak görülen başka belirtiler de vardır:

·Sırt ağrısı: Alt sırt ağrısı, hamile olduklarını öğrenen kadınlar tarafından sıklıkla yaşanır. Bu semptom gebeliğin başlangıcında ortaya çıkabilir, ancak gebelik ilerledikçe daha sık görülür.

·Baş ağrısı: Gebeliğin başlangıcında baş ağrısı yaşamak, gebeliğin diğer bir erken belirtisidir. Uzmanlar, vücudunuzdaki hormonların ani yükselişinin baş ağrısı yaşamanıza neden olduğuna inanıyorlar. Gebelik sırasında baş ağrısı, kan akışındaki artıştan da kaynaklanabilir. Bebek beklediğiniz sırada kan akışı hacminde yaklaşık yüzde 50'lik bir artış olur.

·Sık idrara çıkma: Daha sık idrar yapmak isteği duyarsanız şaşırmayın. İdrar artışı çoğu insan için 6 ila 8 hafta arasında başlar. Artan idrara çıkma isteği, mesane üzerinde genişleyen bebeğin ağırlığı ve rahim basıncı olarak gebeliğiniz boyunca tekrar tekrar yaşanacaktır ve ancak bebek doğduktan sonra son bulacaktır.

·Yiyecek isteği veya aş ermek: Bazı besinlere artan istek veya aş erme durumunun nedeni bilinmemektedir. Kendinizi normalde sevmediğiniz bir şeyi isterken veya normalde çok sevdiğiniz bir şeylerden tiksinirken bulabilirsiniz. Kadınların aş erdiği ya da yemekten kaçındığı yiyecekler kişiden kişiye değişir ve oldukça farklıdır. Kendinize sağlıklı bir hamilelik için ihtiyaç duyduğunuz besinlerden oluşan bir yemek düzeni oluşturmalısınız ve kokusundan veya yemekten hoşlanmadığınız yiyecekler eğer bebek sağlığı için önemli ise takviye almayı düşünmelisiniz. Aş ermek, hamilelik boyunca her zaman ortaya çıkabilir.

·Meme ucunun kararması: Bazı insanlar, meme uçlarının kararması gibi bir gebelik belirtisi yaşayabilirler. Memelerinizin etrafındaki alanlar koyulaşırsa bu normaldir. Gebeliğin yaygın belirtileri arasındadır.

· Duygu durum dalgalanmaları: Bebek bekleyen anneler genellikle ruh hali dalgalanmalarına maruz kalırlar. Bu öncelikle beynin sinir ileticilerini etkileyen hormonal değişikliklerden kaynaklanıyor. Duygu durum dalgalanmalarının türleri kadından kadına farklılık gösterebilir. Bazıları duygularını yüksek veya düşük seviyelerde yaşayabilirken, bazıları mutluluk durumlarını depresyon veya anksiyete durumlarıyla değiş tokuşlu olarak yaşayabilir. Ruh hali değişikliklerinin normal olduğuna dikkat etmek önemlidir. Bununla birlikte, kendinizi depresyonla ya da uzun süren hüzünlü dönemlerle boğuşurken bulursanız, doktorunuza danışmalısınız. Bazı kadınlar direkt olarak psikoloğa gitmeyi tercih eder.

Daha Nadir Görülen Çeşitli Gebelik Belirtileri Nelerdir?

·Aşırı kilo almak veya vermek

·Baş dönmesi

·Hormonal dengesizlikler

·Gerginlik veya stres

·Farklı yeme düzeni ve isteği

Kaynak: http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/early-pregnancy-symptoms/

Önceki ve Sonraki
Haberler