Özellikle özerklik aşamasında çocukların söz sahibi olması ve birilerine yardım etmesi önemlidir. Çocuğunuza haftalık mönü belirlerken, yiyecek sipariş verirken veya ne yiyeceğinize karar verirken söz hakkı verin. Ardından yemeğin hazırlanmasına onu da dahil edin. Bu sayede çocuğunuzun yemeği test etme olasılığı da yükselir, çünkü ‘kendi’ yaptığı yemeği denemekten gurur duyar.
Çocuğunuz seçici bir yiyiciyse, muhtemelen bu ipucunu zaten biliyorsunuzdur; sebzeleri omlet veya püre olarak gizleyerek sunun. Bazen bu hile işe yarar, bazen de yaramaz. Ancak özellikle renkli ve çok önemli yiyecekleri tabakta ayrı ayrı düzenleyerek yaratıcılığını ortaya koymasına izin verebilirsiniz. Ayrıca sebzelerle belirli şekiller, motifler oluşturabilirsiniz; unutmayın, yiyeceğin görünüşü de çok önemidir.
Çocuğunuz hiçbir şey yemek istemiyorsa, yaşına bağlı olarak eğlenceli yaklaşımları yiyeceklerle birleştirebilirsiniz. Örneğin, her aile üyesinin yeni bir yemek denedikten sonra bir yıldız yapıştırabileceği bir yemek haftası planı oluşturabilirsiniz. Haftanın sonunda en çok yıldıza sahip olan; en sevdiği yemeği, sağlıklı olsun ya da olmasın gelecek haftaki mönüye dahil edebilir.
Stres altında çok iyi yemek yemek mümkün değildir. Bu nedenle, çocuğunuz yemek yemek için yeterli zamanı olmadığını fark ederse, yemeğini tamamen reddedebilir. Yemek masasındaki cep telefonları veya TV de çocuğunuzu yemek yemekten alıkoyduğu için oldukça elverişsizdir. Kendinize sorun; iyi bir masa görgü kurallarıyla mı devam ediyorum, yoksa yemek masasında cep telefonum ve benzerleri tarafından dikkatimin dağılmasına izin mi veriyorum?
Çocukların iştahının oldukça öngörülemez olduğunu ve yetişkinlerden çok daha az yiyeceğe ihtiyaç duyduklarını unutmayın. Bir çocuğa gerçekten aç olmadığında veya başka bir nedenle yemek yemek istemediğinde yemesi için baskı yapmak yapıcı değildir. Çoğu durumda, bu yalnızca yemek sırasında daha da fazla strese neden olan bir kısır döngüye yol açar. Ayrıca, çocuğunuzun bir şeyler yemesini talep ederseniz, bu muhtemelen daha da inatçı hale gelmesine yol açacaktır; buna değmez.
Tüm bu ipuçları işe yaramazsa, size söyleyeyim: İsviçre Beslenme Derneği'ne göre, çocuklar sadece en az 10 ila 15 kez denediklerinde bir yemeği ya da yiyeceği severler. Bu yüzden birkaç denemeden sonra cesaretiniz kırılmasın; tekrar tekrar deneyin. Bir noktada çocuğunuz tadı alacaktır.