Kocatepe Anıtı Afyon’a gitme sebeplerinin başında geliyor. Kurtuluş Savaşı’nın başladığı yeri ziyaret etmek, Atatürk’ün dahice stratejilerine yerinde şahit olmak gerçekten çok etkileyici bir deneyim olacak. Hele de gezi boyunca yanınızda bizde olduğu gibi bölgeye hakim bir rehber bulunacaksa her detayı bölge bölge, tepe tepe öğreneceksiniz. Ama burayla ilgili söylemek istediğim birkaç şey var. Büyük Taarruz`un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği Kocatepe’nin böylesine büyük bir öneme sahip olmasına rağmen ziyaretçi yoğunluğunun oldukça düşük olması fazlasıyla üzdü beni. Bir vatandaş olarak, Kültür Bakanlığı’nın bu bölgeyle ilgili farkındalığı yaratmak adına gerekli organizasyonları yapması ve burayı koruma altına alması hepimizin öncelikli taleplerinden biri olmalı.
Şefika Teyze’nin Ayazini Köyü'nde 8 yıl önce başlayan katmer ve gözleme yapma fikri bugün kendi evinin bahçesini, devlet erkanı isimler dahil yüzlerce insanın ziyaret ettiği bir mekan haline getirmiş. Şefika Teyze'nin çıkmadığı televizyon programı yok, o yüzden kameralara fazlasıyla alışık. Gözlemesi gerçekten nefis. Ispanak, patates ve peynirli karışık yapıyor. Domatesini, patatesini, ıspanağını kendi tarlasında yetiştiriyor. 5 TL’ye de satıyor. Çayları eşi Hüseyin Amca servis ediyor ama mekan kontrolü Şefika Teyze'de tabii. Herkesle aynı enerji ve güler yüzle tek tek ilgileniyor. Afyon'a gittiğinizde muhakkak uğrayın çünkü bir saat de olsa yaşadığımız koşuşturmacanın aslında o kadar anlamlı olmadığı gerçeğinin sizin de kafanıza dank edeceği ve hayatla ilgili bazı önceliklerinizi revize edeceğiniz bir deneyim olacak. Gitmeden önce telefon açın, geliyoruz diye; gerisini de bu güzel insanlara bırakın. 0533 659 58 44
Et dönerin ya da tavuk dönerin iyisini her yerde bulabilirsiniz ama sucuk dönerin en iyisini buradan başka bir yerde yiyemezsiniz. Afyon Uzun Çarşı’daki Gamze Döner’in sucuk döneri başınıza gelebilecek en güzel şeylerden biri bu hayatta. Makineyle kesilen sucuk döner tereyağında iyice pişirildikten sonra dürüm ya da ekmek arası olarak servis edilebiliyor ama benim favorim fotoğraftaki soslu İskender hali. En şiddetli Afyon tavsiyelerimden biridir.
Bir Eminönü’ndeki Kurukahveci Mehmet Efendi bir de Öz Taylan Yayla Şekerleme. Benim için bu iki mekanın iki ortak özelliği var. İkisinin de kapısının önünde sürekli kuyruk var ve ikisinde de dünyanın en seri ürün paketlemesi yapılıyor. Hızlarını hayranlıkla izliyorum. Afyon'a kadar gitmişken lokum alacaksanız Öz Taylan buranın bir numarası. Favorim ise Sultan Kaymaklı.
Kapadokya dışında peri bacalarını görebileceğiniz yerlerden biri Frig Vadisi. Arkeolojik sit alanı olan bu bölgeyi gezebilmek için mutlaka aracınızın olması gerektiğini öncelikle hatırlatmak isterim size. Kayadan oyulmuş anıtsal ölçekli basamaklı sunaklar, girişleri platodan başlayan kaya merdivenleriyle inilen tonoz örtülü kaya tünelleri, anıtsal kaya sarnıçları, kabartmalar... Kendinizi eski zamanlara ait bir filmin içinde hissedebilecek kadar etkileyici bir yer burası. Keza Cem Yılmaz’ın A.R.O.G filmi burada ve buraya yarım saatlik mesafede olan Döğer Köyü’nde çekilmiş. (Döğer Köyü’ne gitmişken buradaki Kervansaray’ı ziyaret etmeyi de ihmal etmeyin.)
Camız kaymaklı ekmek kadayıfını denemiştim ama vişneli ekmek kadayıfını ilk kez burada denedim. Aftat (Afyon Tatlı), Afyon’da uğranması gereken mekanların başında geliyor. Porsiyonu 12 TL olan kaymaklı ekmek kadayıfını bütün bir şekilde paketleyip evinize de getirebilirsiniz ama aynı satın almayı kaymak için tavsiye etmiyorum. O kadar organik ve hassas ki, siz eve gelene kadar bozuluyor. Onun tadını yerinde çıkarın.
Aşçı Bacaksız 1840'dan beri, yani tam 177 senedir hizmet veriyor. Afyon'un mihenk taşlarından biri. Bizim ziyaret ettiğimiz dükkanda 1938'den beri hizmet veriyorlarmış. Dekorasyon o kadar otantik ve samimi ki, sizi alıp eski zamanlara götürüyor. Düşünün masa sandalyeler bile neredeyse 80 yıllık. Aşçı Bacaksız şu an 5. kuşaktan devam ediyor. Güleryüz, ilgi, alaka, ikram her şey mevcut bu lokantada. Hazırlığı üç günü bulan o efsanevi Kuzu Kebapları Afyon listenizde muhakkak olması gerekenlerden.
Patatesli ve Haşhaşlı Köy Ekmeği Afyon'a özgü gördüğüm lezzetlerden bir diğeri. Öz Taylan Yayla Şekerleme’nin hemen karşısında satılan bu leziz ekmekler tam 15 gün boyunca bayatlamıyor. Her gidişimde alırım. Hiç affetmem. Size de şiddetle tavsiye ederim. Patateslinin fiyatı 5 TL, haşhaşlı olan ise 6 TL’den satılıyor.
Bu öneri tamamen insan sağlığıyla ilgili. Afyon turizminin en büyük silahı termal otelleri. Şehre girdiğinizde sağlı sollu sıralanan onlarca otel var. Oruçoğlu buranın ilk termal otellerinden biri ama benim size tavsiyem NG Afyon’da konaklamanız. Bizzat konakladığım ve hizmetinden memnun kaldığım için gönül rahatlığıyla önerebiliyorum burayı. Termal suların, insan vücudunun ihtiyacı olan mineraller bakımından zengin olduğu ve iyileştirici özellik taşıdığı için hastalıkların tedavisinde kullanıldığını biliyor muydunuz peki? Romatizmadan karaciğer rahatsızlıklarına, aşırı kilodan sinir sistemi hastalıklarına kadar onlarca derde deva olduğu söyleniyor. O yüzden senede bir de olsa gitmeli diye düşünüyorum.
Tekirdağ Köfte, Akçaabat Köfte, İnegöl Köfte gibi ülke çapında ün salmış köfteleri bir kenara bırakırsak her şehrin kendine ait meşhur bir köftecisi olduğunu söyleyebiliriz. Hangi memlekete gidersem gideyim mutlaka bir köfteci tavsiyesi alıyorum takipçilerimden. Afyon’un en meşhur köftecisi de Köfteci İrfan. Afyon’da 1942 yılında Ahmet Arpagözü’nün ortaya çıkardığı lezzet, 72 yıldır aralıksız olarak devam ediyor. Her gün saat 11.00’de pişmeye başlayan o nefis köfteler, İrfan Usta’nın o küçücük dükkanında uzun kuyruklar oluşturmaya devam ediyor.
BONUS MADDE: Afyon Kalesi’ni Ziyaret Etmek
Şehir merkezinde, volkanik özellikli, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerinde devasa bir kale. Tam 550 basamakla çıkılıyor. Aşağıdan yukarısı çok ihtişamlı görünüyor ama yukarıdan aşağısı nasıl görünüyor bilmiyorum lakin ben çıkmadım. Çünkü Afyon Kalesi’ne çıktığınızda hayatınızın 7 yılını orada yaşayacağınıza dair bir rivayet var. Ben böyle şeylere inanmam derseniz, kaleye gittiğinizde yukarıdan aşağısı nasıl görünüyor, bana anlatırsınız bir ara.