Yunanistan’ın popüler adalarından biri olan Midilli Adası, sizi hem karada hem de denizde büyülemeyi başarıyor. Zeytinlikler, yemyeşil ormanlar ve lavanta kokulu tepelerle kaplı bu adada Ege’nin berrak sularında yüzebilir, masmavi koylarda yapılan tekne turlarına katılabilir ve adanın bakir plajlarında eşsiz anlar geçirebilirsiniz. Yemyeşil doğası sebebiyle Midilli Adası, Avrupalı seyyahlar tarafından ‘Zümrüt ada’ olarak anılıyor. Tarihi, doğası, lezzetli yemekleri ve misafirperver insanlarıyla Midilli Adası ziyaretçilerine unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor.
Midilli Adası, sadece turistik bir destinasyon olarak değil, aynı zamanda huzur ve keyif dolu anılar biriktireceğiniz yerlerden biri olarak öne çıkıyor.
Türkiye’den Midilli Adası’na deniz yolu ile ulaşım sağlanabiliyor. Midilli’ye geçmek için adaya en yakın yer olan Ayvalık Limanı’ndan kalkan arabalı feribotları ya da deniz otobüslerini kullanmanız gerekiyor. Ayvalık’tan Midilli’ye arabalı feribotlarla 90 dakikada, deniz otobüsleriyle ise 45 dakikada ulaşmanız mümkün. Kendi aracınızla adaya geçecekseniz aracınıza yeşil sigorta yaptırmanız gerektiğini unutmayın. Adanın toplu taşıma ile keşfedilmesi pek mümkün değil. Araç kiralamayacak ya da kendi aracınızla adaya geçmeyecekseniz, adada düzenlenen günlük turlara katılmak iyi bir fikir olabilir.
Yunanistan, Avrupa Birliği üye ülkelerinden biri olduğu için, Midilli Adası’na seyahat etmek isteyen bordo pasaportlu Türk vatandaşlarının Schengen vizesine sahip olmaları gerekiyor. Yeşil pasaport sahipleri ise vize almadan ülkeye giriş yapabiliyorlar. 2024 yılı itibariyle yürürlüğe giren kapıda vize uygulaması ile de adaya giriş yapmanız mümkün.
Midilli Adası deniz tatili için ideal adalardan biri olduğundan seyahatinizi yaz aylarında planlamak isteyebilirsiniz. Yaz aylarında bile oldukça rüzgarlı olan adanın suyu da biraz serin demek yanlış olmaz. Ada yaz ayarlarında yüksek sezon yaşadığı için konaklamanızı seyahat tarihinizden çok öncesinde ayarlamanızda fayda var. Adaya deniz tatili için değil kültür gezisi yapmak için gitmek istiyorsanız, Nisan veya Eylül ayını tercih etmelisiniz. Sıcaklıkların aşırı yükselmediği ve turistlerin daha az olduğu bu aylarda adanın tarihi yerlerini rahatça gezebilirsiniz.
Midilli Adası büyük bir ada, dolayısıyla adanın neresinde konaklama yapacağınız önemli. Masmavi bir deniz kenarında mı yoksa tarihi bir kasabanın yemyeşil doğasında mı uyanmak istediğinize karar vererek konaklamanızı belirleyebilirsiniz. Eğer araç kiralayacaksanız, adanın daha az popüler bölgelerinde konaklama yaparak ekonomik bir seyahat gerçekleştirmeniz mümkün. Midilli’de konaklama yapabileceğiniz başlıca bölgeler şu şekilde listelenebilir:
Midilli şehir merkezi (Mytilene): Adanın başkenti ve en büyük yerleşim yeri olan Midilli kasabası, liman ve havaalanına yakınlığı ile ilk tercih edilen konaklama bölgesi olarak öne çıkıyor. Adanın zengin tarihi ve kültürel mirasının tam ortasında olacağınız bu bölgede popüler restoranlara ve kafelere yakın olup canlı gece hayatının tadını çıkarabilirsiniz.
Molyvos (Mithymna): Etkileyici Molyvos Kalesi, Arnavut kaldırımlı sokakları ve geleneksel taş evleriyle ünlü olan Molyvos bölgesi, popüler plajları ve deniz manzaralı restoranlarıyla da adından söz ettiriyor. Bu bölgede konaklarsanız hem denize hem de gezilecek yerlere yakın olabilirsiniz.
Petra: Geniş kumsalları ve tertemiz denizi ile Midilli’nin gözde bölgelerinden biri olan Petra’da denize sıfır oteller ve pansiyonlarda konaklamak iyi bir fikir olabilir. Rahat ve sakin bir atmosfere sahip olan bölgenin tepesindeki Panagia Glykofilousa Kilisesi’nin sunduğu manzara ise muhteşem.
Skala Eressos: Uzun kumsalları ve berrak deniziyle Skala Eressos bölgesi su sporları ve doğa aktiviteleri açısından oldukça zengin bir bölge. Merkeze yaklaşık bir saat uzaklıkta yer alan Skala Eressos, sakin bir konaklama deneyimi arayanlar için ideal.
Agiassos: Dağlık bir bölge olan Agiassos, yemyeşil doğası, yazın serin ve rahatlatıcı havası ile konaklamak isteyebileceğiniz bölgelerden. Pitoresk sokakları ve tarihi yapıları ile ünlü bu bölgede adanın yerel kültürünü deneyimleyebilirsiniz.
Midilli, antik çağlardan bu yana kültür ve ticaret merkezi olarak biliniyor. Ünlü şair Sappho’nun doğum yeri olan ada, edebiyat ve sanat dünyasında da adından sıkça söz ettiriyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli denizcilerinden biri olan Barbaros Hayrettin Paşa’nın Midilli Adası’nda doğduğu biliniyor. Midilli Adası; Bizans, Venedik ve Osmanlı gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaptığından tarihin derin izlerini taşıyor. İster deniz tatili, isterseniz kültür turu için adaya gidin, beklentilerinizin ötesinde bir seyahat gerçekleştireceğinizden emin olabilirsiniz. Midilli Adası’nda gezilecek turistik noktalar ve denize girebileceğiniz popüler plajlar ise şöyle:
Midilli (Mytilene) şehri
Midilli Kalesi: Bizans döneminden kalma adanın en önemli tarihi yapılarından biri olan Midilli Kalesi, şehri panoramik olarak izlemek için ideal bir yer.
Arkeoloji Müzesi: Adanın antik tarihini ve arkeolojik kalıntılarını keşfetmek istiyorsanız, Arkeoloji Müzesi’ni kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Teriade Müzesi: Modern sanat eserleri ve el yazmaları koleksiyonları ile sanat severlerin görmesi gereken yerlerden biri.
Agios Therapon Kilisesi: Kubbesi haç şeklinde olan kilise, 1935 yılında açılması ve yeni bir yapı olmasına rağmen adanın simgelerinden biri olmayı başaran bir yapı.
Eski Osmanlı camileri: Yeni Camii ve Yalı Camii gibi yapılar, Osmanlı döneminin izlerini günümüze taşıyor.
Molyvos (Mithymna)
Molyvos Kalesi: Tarih boyunca bölgenin korunmasında büyük rol oynayan ve Osmanlı döneminde birçok değişikliğe uğrayan Molyvos Kalesi, Midilli Adası’nın ikinci büyük kalesi.
Molyvos Limanı: Deniz kenarında yürüyüş yapmak ve deniz ürünleri restoranlarında lezzetli yemeklerin tadına bakmak için harika bir yer.
Petra
Panagia Glykofilousa Kilisesi: Yüksek bir kaya üzerinde yer alan bu kilise, adanın en ikonik yapılarından biri.
Skala Eressos
Sappho’nun Evi: Ünlü antik Yunan şairi Sappho’nun doğum yeri olarak bilinen Skala Eressos’ta Sappho’nun bir heykeli bulunuyor.
Plomari
Uzo Müzesi: Yunanistan’ın meşhur içkisi olan uzonun üretim sürecini öğrenebileceğiniz ve tadım yapabileceğiniz müze büyük ilgi görüyor.
Agiassos
Panagia Vrefokratousa Kilisesi: İkonları ve süslemeleriyle ünlü Panagia Vrefokratousa Kilisesi görülmeye değer bir yapı. Kilise, Meryem Ana’nın evi olarak nitelendiriliyor.
Sigri
Sigri Kalesi: Osmanlılar tarafından inşa edilen kale aynı zamanda şehrin güzel manzarasını izleyebileceğiniz bir nokta.
Fosil Orman Müzesi: Adanın jeolojik geçmişinin ve fosilleşmiş ağaçların sergilendiği müze oldukça ilgi çekici.
Midilli Taşlaşmış Ormanı Doğal Tarih Müzesi: Milyonlarca yıl öncesine ait fosilleşmiş ağaçlar, doğa ve tarih meraklılarını cezbediyor.
Kalloni
Kalloni Körfezi: Kuş gözlemciliği için ideal. Özellikle flamingolar ve diğer göçmen kuşlar ilgi alanınızdaysa burayı mutlaka listenize almalısınız.
Tuz gölleri: Tuz gölleri doğa fotoğrafçılığı için harika manzaralar sunuyor.
Moni Limonos Manastırı: 1526 yılında inşa edilen manastır, adanın önemli dini yapılarından biri.
Mantamados
Taksiarhis Manastırı: Melek Taburları’nın komutanı Aziz Taksiarhis’e adanan manastır, Mantamados kasabasının tarihi yerlerinden biri.
Bonus: Çocuklu bir aileyseniz, Vatera ya da Skala Kallonis plajları, sakinlik ve huzur arıyorsanız Anaxos Plajı, bohem bir atmosfer seviyorsanız Skala Eressos Plajı, popüler ve hareketli ortamların insanıysanız Petra ve Molyvos plajları tam size göre. Deniz kenarındaki sıcak su kaplıcaları ile bilinen ve şifalı suların keyfini çıkarabileceğiniz Eftalou Plajı da mutlaka listenizde olmalı.
Midilli mutfağı zeytinyağı ile yapılan enfes yemekleri ve deniz ürünleri ile ünlü. Adanın meşhur zeytinyağı ile hazırlanan lezzetli mezeler ve taze balıkla birlikte sunulan uzo kesinlikle denenmesi gereken tatlar arasında. Türk mutfağına çok benzeyen Yunan mutfağı yeme içme açısından hiç zorluk çekmeyeceğiniz bir ülke. Caciki (cacık), dolmadakia (yaprak sarma), papucakia (karnıyarık), keftedes ya da keftedakia (köfte), suvlaki (çöp şiş), gyros (pide arası döner), gemista (dolma), musakas (musakka), suvlaki (çöp şiş), horiatiki (Yunan salatası), bugaça (börek), tiropita (peynirli börek), stifado (yahni), kefalotiri saganaki (kızartılmış peynir), loukoumades (lokma), halvas (helva) ve baklavas (baklava); yapılış olarak da, isim olarak da Türk mutfağıyla çok benzer lezzetler. Bununla birlikte adada mutlaka deniz ürünlerinin de tadına bakmalısınız. Yunanlıların gün içerisinde bolca tükettiği soğuk kahve frappe ve Türk kahvesine benzeyen ellinikos da seyahatinizdeki molalarınıza eşlik edebilir. Tat olarak rakıya çok benzeyen, üzümden yapılan çipuro ve tahıl ya da üzüm kullanılarak yapılan uzo ise tavernalarda akşam yemeklerinizin vazgeçilmezi olabilir.
Yunanistan genelinde restoranlara taverna adı veriliyor. Geleneksel Yunan tavernası deneyimini yaşayabileceğiniz Plomari ve Agiassos gibi köyler samimi atmosferleri ve lezzetli yemekleriyle adada oldukça popüler yerlerden. Bununla birlikte Paratairon Restaurant ve Octupus, lezzetli yerel yemekleri ve büyüleyici atmosferi ile listenizde mutlaka olması gereken mekanlardan.
Yemyeşil doğası ve temiz havası, berrak tertemiz deniziyle Midilli Adası kesinlikle çocuğunuzla keşfetmek isteyeceğiniz yerlerden biri. Yunan mutfağının Türk mutfağına benzer oluşu ve çocuğunuzun yeme içme konusunda da zorluk çekmeyeceğini bilmeniz sizi rahatlatabilir. Midilli Adası yalnız olarak ya da partnerinizle veya arkadaş grubunuzla seyahate de oldukça uygun.