İYİ HİSSET - BESLENME

Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylarının reflüye etkisi

Reflünün sebebi mide asidinin yemek borusuna sızmasıdır. Reflü belirtileri boğaz ağrısı, mide ekşimesi, geğirme, yanma ve hatta kusma olabilir. Reflüyle mücadele için beslenme alışkanlıkları geliştirilmelidir. Diyetisyen Esra Akar; reflüyü tetikleyen gıdaları ve reflüyle savaşta etkili olan bitki çaylarını yazdı

Reflünün tetikleyicileri ve bitki çaylarının reflüye etkisi

Baharatlar, alkol, yağlı ve işlenmiş gıdalar, kafein ve gazlı içecekler reflüyü kötüleştirirken, lif içeriği yüksek sebze ağırlıklı beslenme reflüyle savaşa faydalı olmaktadır. Bitki çayları da mide asidini azaltmaya ve bağırsaklarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Şişkinliği ve tahrişi azalttığı bilinen bazı bitki çayları, mide sorunları ile mücadele etmede etkilidir. Sindirim sistemine faydalı olan bitki çaylarının başında nane gelir. Rezene çayı, kekik çayı ve anason çayı da sindirimi ve hazmı kolaylaştırmayı sağlar. Reflüsü bulunan kişilerin tabii ki öncelikle bir doktor veya diyetisyene danışarak bitki çaylarını tüketmesi önerilir. 

  • Narenciye: Portakal, greyfurt, limon, mandalina, üzüm, karpuz, yaban mersini, çilek, kavun, kızılcık ve çekirdeksiz siyah üzüm gibi yüksek antioksidan içermelerine rağmen asitli yapıları nedeniyle tetikleyicidir.
  • Tüm çiğ meyve ve sebzeler: Özellikle bezelye, salatalık, turp, roka, brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası; şişkinlik, gaz ve mide ağrısına neden olabilir.
  • Yağlı yiyecekler: Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi arttıkça daha fazla sindirim enzimi üretilir. Bu nedenle de kaymak, krema, margarin, kuyruk yağı, yağlı soslar ve tereyağı tüketimi azaltılmalıdır. 
  • Baharatlar: Acı yeşil biber, kırmızı biber ve karabiber içeren gıdalar reflünün en büyük tetikleyicileri arasında yer alır.
  • Alkol: Fermente alkoller, özellikle kırmızı şarap, viski ve bira, reflüyü daha da kötüleştirir. Özellikle yağlı bir öğünle tüketildiğinde bu etki daha belirgin olabilir.
  • Kafein: Kahve, tatlandırılmış gazlı içecekler, çay ve buzlu çay gibi kafein içeren içeceklerin büyük bir bölümü reflüyü tetikler. Bu nedenle de aşırı kafein tüketiminden uzak durulmalıdır. 

  • Yemek yedikten sonra uyumak: Yemek yedikten sonra en az iki saat kadar yatar pozisyonda olmamaya özen gösterilmelidir. Çünkü bunu yapmak, mide ile yemek borusu arasındaki açının kaybolmasına yol açar. 
  • Hızlı yemek yemek: Besinleri daha uzun çiğnemek reflü hastaları için önemlidir. Bununla birlikte oturarak yemek de reflü hastalarının dikkat etmeleri gereken noktalardandır. 
  • Yastık yüksekliğinin 30 cm’den az olması: Mide sıvısının gece boyunca mideden geriye kaçmasını önlemek için baş, mide seviyesinden yüksekte tutulmalıdır.
  • Fazla kilolu olmak: Fazla kilolu bireylerde reflü hastalığı daha sık ve daha şiddetli semptomlarla görülebilir. Bu nedenle, sağlıklı bir kiloyu korumak için önlemler almak önemlidir.
  • Az su tüketmek: Gün boyunca sık su tüketimi, şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.  
  • Hareket etmemek: Akşam yemeğinden sonra 15-20 dakikalık hızlı yürüyüşler rahatlatıcı özelliğe sahiptir ve hastalar için oldukça faydalıdır.

  • Zencefil çayı: Zencefil çayı, güçlü idrar söktürücü özelliklere sahiptir ve şişkinliğin azaltılmasından mide bulantısının giderilmesine, gastrointestinal sistem ödeminin azaltılmasına kadar çeşitli faydalara sahiptir.
  • Papatya çayı: Papatya çayı iyi bir sakinleştiricidir. Rahat bir uykunun yanı sıra duygusal denge, ülseri önleme ve kasları gevşetmede de etkilidir.
  • Meyan kökü çayı: Meyan kökü çayı, uzun yıllardır mide rahatsızlıklarının giderilmesinde kullanılmıştır. Meyan kökü, ülser geliştirme olasılığını azaltan iltihabı ve ağrıyı azaltmanın yanı sıra, mide mukusunu da artırır. Bu durum mide astarını yumuşatabilir ve asitten koruyabilir. Bu özelliği sayesinde de reflü için oldukça etkili bir bitki çayıdır. 
  • Rezene çayı: Rezene, asit reflüsü olan kişiler için iyi bir tedavi yöntemidir. Lif açısından zengin rezene çayı, asit reflü tahrişini azaltabilen gaz birikimini azaltır.
  • Ölçülü miktarda nane çayı: Nane, ölçülü miktarda tüketildiğinde reflüyü hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak fazlası reflüyü daha da şiddetlendirebilir. Bu enerji verici ve hafif çay, sindirim sistemi iltihabını azaltabilen, asit reflünün bir etkisi olan ağrılı boğaz ağrısını hafifletebilen ve uzun süreli iyileşmeyi teşvik eden antioksidanlarla dolu bir rahatlatıcıdır.

  • Siyah çay: Siyah çayın; böbrek rahatsızlığı, demir anemisi ve midesinde gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları bulunan bireyler tarafından aç karnına tüketilmemesi gerekir.  
  • Fazla miktarda nane çayı: Nane çayı; mide krampları, hazımsızlık ve gaz gibi sindirim problemlerinin giderilmesinde faydalıdır. Ancak reflü şikayeti olan kişiler tarafından ölçülü miktarda tüketilmesi tavsiye edilir. Aşırı miktarda tüketimi, reflü semptomlarının daha da kötüleşmesine yol açabilir.  

Önceki ve Sonraki
Haberler