Özellikle Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere pek çok ülkede her sene 31 Ekim'de kutlanan Cadılar Bayramı'nın kökeni 2000 yıl öncesinin Kelt kültürüne kadar uzanıyor. İskoçya ve İrlanda kökenli olan bu geleneğin açılımı 1 Kasım'da kutlanan Azizler Günü'nden önceki geceye denk gelmesinden dolayı "Tüm Azizler Gecesi" anlamına gelen "All Hallows eve" ya da "All Hallows evening" olarak biliniyor. Ayrıca Britanya'da halen Pagan kökenlerine ithafen Samhain olarak da anılıyor.
Ortaçağ'da Azizler Günü öncesine denk gelen bu gecede, halk bolluk ve bereketi artıracağı inancıyla birbirini yemeğe davet ediyor, özellikle yoksullara ikramda bulunuluyordu. Çocuklar da harçlık toplayarak dolaşıyordu. Aynı tarihte tüm hasatın alındığı tarih olan 31 Ekim bir çiftçi geleneğinin devamı olarak Samhain festivali adıyla da 'doğanın ölümünü' sembolize ederek kutlanıyordu. Bu gece doğanın kışa geçişiyle birlikte ölülerin dünyaya döndüğüne inanılıyordu.
Günümüzde kültürel bir geçmişten çok bir eğlence etkinliğine dönüşen Halloween hem çocuklar hem de yetişkinler arasında yaygın. Renkli kostümler giyen çocuklar kendi evlerinde ve komşular arasında 'şaka mı şeker mi' sözleriyle şeker ya da harçlık topluyor. Yetişkinler ise adeta korkunçlukta yarışan kostümler giyiyor, bu kostümler her ne kadar eğlence amacıyla seçilse de 'kötü ruhları' uzaklaştıracağına inananlar da var.
Halloween ile özdeşleşen balkabağının aslı İrlanda'da pancardı. Efsaneye göre Jack adlı bir nalbant öldükten sonra cennete ve hatta cehenneme bile alınmadı. Kötü bir insan olan Jack'in elinde yalnızca bir kor parçası kaldı ve bu kor pancardan oyulan bir fenerin içine yerleştirilerek sonsuza dek dünyada gezmekle lanetledi. ABD'de ise pancar yerine balkabağı yaygın olduğu için gelenek sinemanın da etkisiyle balkabağı ile devam etti. Baykuş ise Ortaçağ'dan beri ölümü ve cadıları sembolize ederek günümüze kadar geldi.